Minden akut ellátást nyújtó kórházban kell sürgősségi betegellátó osztály (SBO), de nem kell minden kórháznak akut ellátással foglalkoznia – mondta a MedicalOnline-nak Berényi Tamás aneszteziológus, sürgősségi orvostani szakorvos.
Nem csak a covidos betegek száma növekedett a sürgősségi betegellátó osztályokon (SBO), de egyéb infekciókkal is egyre többeket látnak el – mondta a MedicalOnline-nak Bognár Zsolt, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság (MSOTKE) elnöke.
A koronavírus-járvány második hulláma óriási terhelést ró a sürgősségi betegellátókra. Szükség lesz az intézményekben azokra a triázs-teamekre, amelyek abban a helyzetben hoznak döntést, amikor több a koronavírusos beteg, mint az ellátásukhoz szükséges kapacitás...
Kétezer beteget láttak el a Semmelweis Egyetem Sürgősségi Betegellátó Osztályán a járvány időszakában, közülük 140-ről igazolódott, hogy Covid-19 beteg. A koronavírus-gyanús eseteket külön eljárásrend szerint látták el, így az osztály egyetlen dolgozója sem kapta el a fertőzést.
A járóbeteg-szakellátást is érintő országos programokat tekintettek át a Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség éves konferenciáján Balatonfüreden, a vastagbélszűrés mellett szóba kerültek a lelki egészségközpontok, a sürgősségi ellátás és az Egészséges Budapest program is.
Ezúttal nem a sajtó, hanem az Állami Számvevőszék (ÁSZ) célkeresztjébe került a sürgősségi betegellátás. Hogy hogyan vélekedik a jelentésről a szakma, arról dr. Bognár Zsoltot, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság (MSOTKE) elnökét kérdeztük.
A remények szerint nagy ívű egészségügyi koncepció kerül a kormány elé április 17-én, azonban van néhány hétköznapi, ám az orvosok mindenapjait és a betegek életét alapvetően befolyásoló, nyitva hagyott kérdés, amelyekre mindezidáig nem született válasz.
Kompetencia, tudás, és ismeretek híján nem kellene beleszólni az egészségügy dolgaiba, de legalábbis egyetlen szabályt be kellene tartani: Nil nocere – azaz, ne árts!
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?