Az egészséges öregedést támogató étrendi változtatások kulcsfontosságúak a fizikai és kognitív funkciók megőrzésében, valamint az életkorral összefüggő betegségek megelőzésében. Az időskorban bevezetett egészséges étrend hatékonyan támogathatja az optimális egészségi állapot és a funkcionális képességek megőrzését.
Előre lehet jelezni, mely gyermekeknél a legnagyobb a genetikai kockázata annak, hogy felnőttkorban magas testtömeg-indexük lesz, írja a Magyar Hírlap.
Akik naponta akár csak egy hot-dogot ettek, már 11 százalékkal nagyobb kockázatot mutattak a DMT2 kialakulása terén, írja egy friss kutatásról a hvg.hu.
A Science Translational Medicine folyóiratban megjelent cikk fő megállapítása, hogy az oktadekaneuropeptid (ODN) képes csökkenteni az étvágyat és javítani a glükózkontrollt anélkül, hogy hányingert vagy hányást okozna.
Az új endoszkópos fejlesztések egyre változatosabb és hatékonyabb beavatkozásokat tesznek lehetővé, indirekt módon megváltoztatva a sebészeti beavatkozásokat igénylő eltérések sprektumát is – nyilatkozta lapunknak Palatka Károly, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság jövendő elnöke.
A BMC Medicine folyóiratban május 21-én jelent meg a University of Toronto kutatóinak cikke, amely szerint a növényi alapú „Portfolio Diet” étrend hatékonyan csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek és a halálozás kockázatát.
Az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság éves találkozóján hangzott el az az előadás, amelynek fő megállapítása szerint a reggeli kávé nők esetében segíti a mentális funkciók épségének megőrzését az öregedés során.
A Nature Medicine folyóiratban március 24-én jelent meg az Université de Montréal kutatóinak cikke, amelyben azt vizsgálták, hogy a nyolc táplálkozási minta hosszú távú követése és az ultra-feldolgozott élelmiszerek (UPF; ultra-processed foods) fogyasztása milyen összefüggést mutat az egészséges öregedéssel.