hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Hatékony módszer az egyik legfőbb tumorszuppresszor gén aktiválására

A Colorado University Cancer Center kutatói a Nature Communications folyóiratban arról számoltak be, hogy a leggyakrabban mutálódó tumorszuppresszor gén, a p53 tanulmányozása közben egy olyan mechanizmusra bukkantak, amely igen hatékony lehet a rákos sejtek elpusztításában.

A p53 jelentős szerepet játszik a daganatsejtek elölésében, ám a célzott biológiai terápiák alkalmazásában eddig nagy hátrány volt, hogy a p53 aktiválását követően egy időre megállt ugyan a ráksejtek növekedése és osztódása, valamivel később azonban rezisztenssé váltak a kezelésre. A mostani vizsgálat arra derített fényt, hogy egy komplementer génhálózat aktiválásával a p53 két távoli represszora, az MDM2 és PPM1D fehérjék blokkolhatók.

Sokáig azt hitték, hogy csak az egyik represszor blokkolása is elegendő a p53 aktivált állapotban tartásához, ám kiderült, hogy a hatásosság fenntartásához mindkettő gátlására szükség van.

Egy eredetileg a HIV kezelésére kifejlesztett gyógyszer, a Nefilnavir egy módosítást követően alkalmassá vált a represszorok blokkolására, ami kifejezetten reménykeltő fejlemény, mivel a p53 aktivitásának fenntartását a rákkutatás egyik Szent Gráljának tekintik a kutatók.

Forrás: Zdenek Andrysik et al, PPM1D suppresses p53-dependent transactivation and cell death by inhibiting the Integrated Stress Response, Nature Communications (2022).

Arek Socha képe a Pixabay-en
Arek Socha képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

p53
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink