hirdetés
hirdetés

Prof. dr. Farsang Csaba cikkei

  #1
2021-06-30 12:49:00

A béta adrenerg receptor blokkolók már az 1960-as évek óta gyakran alkalmazott gyógyszerek a mindennapi klinikai gyakorlatban. Az egyes szerek eltérnek a farmakokinetikai (felszívódás, szervezeten belüli eloszlás, kiürülés) és farmakodinámiás (egyes szervekre gyakorolt hatás mechanizmusa)  tulajdonságaik alapján. A béta adrenerg receptorok blokkolása mellett az egyes anyagok egyéb hatásaik (lipidoldékonyság, béta-1 / béta-2 receptorszelektivitás, addicionális vazodilatátor effektus, receptorstabilizáló hatás, receptoraktiváló hatás) is különbözőek, melyeket szintén figyelembe kell venni a betegek kezelésekor.

  #2
2020-06-17 10:46:00

A RAS-rendszert gátló ACE-gátlók vagy ARB-k a vérnyomáscsökkentő kezelés alappillérei. Kevés kivételtől eltekintve szinte minden hipertóniás beteg kezelésére alkalmazhatók, a betegek többségében tiazidszerű / tiazid típusú diuretikummal, zömmel dihidropiridin típusú kalciumantagonistával, s bizonyos esetekben doxazosinnal, illetve béta-blokkolóval kombinálva. A fix kombinációk alkalmazása előnyben részesítendő.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Átlagemberként egyelőre továbbra is azt tehetjük mint eddig: ne hagyjuk terjedni (maszk, közösségi rendezvények kerülése, légzési és kézhigiénia, stb.), éljünk az oltás lehetőségével és figyeljünk oda az aktuális intézkedésekre.

Több kutatás igazolta, hogy a magasabb férfiak rövidebb életre számíthatnak, mint alacsonyabb társaik, mégsem ez a legfontosabb tényező a várható élettartamnál.