hirdetés
hirdetés

Dr. Bezzegh Attila cikkei

#1
2015-02-24 06:00:00

A prosztata rosszindulatú daganata, a prosztata adenocarcinoma a bőr eredetű rosszindulatú folyamatok mellett a leggyakrabban diagnosztizált malignus folyamat. Az elmúlt huszonöt év alatt a terjedő szűrővizsgálatok eredményeként sok szövettanilag is igazolt prosztatarák került felismerésre. E daganatok többsége akár kezelés nélkül is jó prognózisú, azonban egyes esetekben agresszív is lehet a lefolyása – sajnos jelenleg nem rendelkezünk olyan diagnosztikai módszerekkel, amelyek segítségével a várható lefolyás pontosan prognosztizálható lenne.

#2
2014-11-11 11:28:00

A Legionellaceae baktérium-család első tagja az 1976-os philadelphia-i American Legion összejövetel során kialakult tüdőgyulladás-járvány kórokozójaként került felfedezésre, és magáról az összejövetelről kapta a baktérium család a nevét. A csoport legismertebb tagja a legionella pneumophila (LP), mely az emberen jelentkező legionellacea család tagjai által okozott betegségek 95%-ért tehető felelőssé. Jelenleg a csoport több mint 50 genetikailag elkülöníthető tagból áll, és ezek 50%-a lehet humán patogén. A baktériumok természetes élőhelye a víz, és a jelenlétükhöz, számukhoz képest csak elvétve okoznak emberi megbetegedést.

#3
2014-08-30 10:00:00

A Chlamydia trachomatis nevű baktérium által okozott húgy-ivarszervi fertőzések és azok szövődményei a leggyakrabban előforduló szexuálisan terjedő megbetegedések (STD=sexually transmitted disease) közé tartoznak. 

#4
2014-01-09 05:15:00

Amennyiben a HPV-meghatározás megfelelő algoritmus szerint történik, és a döntési folyamat része, akkor – a Lancetben novemberben megjelent összesített európai tanulmány eredménye szerint is – jelentős mértékben képes csökkenteni a méhnyakrák előrehaladottabb formáinak előfordulását. Ugyanakkor nem szabad a HPV-diagnosztika kérdését kizárólag a méhnyak daganatos betegségeire szűkíteni.

#5
2013-06-24 11:35:00

Az utóbbi évek vizsgálatai alapján egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a szervezet optimális B12 vitamin szintjének elérése nem csupán a megfelelő bevitt mennyiségtől, hanem a vitamin hatékony felszívódásától is függ.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Az Omikron megérkezése óta tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre amely a harmadik oltás felvételének kritikus fontosságát mutatja.