hirdetés
hirdetés

Pécsi Tudományegyetem, Reumatológiai és Immunológiai Klinika, Pécs DR. VARJÚ CECÍLIA cikkei

  #1
2021-04-07 12:22:00

A rheumatoid arthritis (RA) több szervet érintő, krónikus, autoimmun kórkép, melyet szimmetrikus, sokízületi gyulladás jellemez. Felismerésében segít a reggeli ízületi merevség, valamint az általános gyulladást jelző laboratóriumi paraméterek, mint a C-reaktív protein (CRP) és bizonyos autoantitestek, az anticiklikus citrulinált peptid (anti-CCP) és a rheumatoid faktor emelkedett szérumszintje (1). RA esetében a minél korábban kezdett immunmoduláló-gyulladáscsökkentő gyógyszeres kezelés a legfontosabb (2, 3). A jelenlegi nemzetközi ajánlás szerint methotrexat és átmenetileg kortikoszteroid adása javasolt, hatástalanság esetén leflunomid, sulphasalazin kombinált kezelés, majd tartós gyulladásos aktivitás esetén biológiai terápia vagy célzott szintetikus szerekkel végzett kezelés szükséges (2, 3). 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Sokaknak rossz tapasztalatuk van az egészségüggyel, de nem elég a kórházakon számon kérni a szabályok betartását. Rendszerszintű változásra van szükség az egészségügyben.

A körülményeken múlik, de nem feltétlenül sérti az egészségügyi dolgozók jogait az, ha csak védőoltással tarthatják meg az állásukat. Alapvető jogokat sért viszont a kormány, amikor az oltatlan dolgozókat teljesen megfosztja a végkielégítéstől.