hirdetés
hirdetés

az MTA doktora Semmelweis Egyetem, I. Sz. Belgyógyászati Klinika PROF. DR. DEMETER JUDIT cikkei

  #1
2020-01-06 15:21:00

A polycythaemia vera (PV), az ún. valódi bővérűség, a 2016-os WHO nevezéktana, ill. felosztás szerint egy krónikus myeloproliferativ daganatos megbetegedés. Az ún. Philadelphia-negatív myeloproliferativ neopláziák (MPN) a PV, az essentialis thrombocythaemia (ET) és a primer myelofibrosis (PMF) élethossziglan fennálló, de egyre eredményesebben kezelhető betegségek. Közös sajátságuk a fokozott trombózishajlam és a leukémiás átalakulás fokozott kockázata. Ezen kórképekre a citokinfüggetlen szignalizáció aktiválódása jellemző (amely a JAK/STAT kaszkádon keresztül valósul meg).

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A végtelenül leterhelt, és fokozott veszélynek kitett egészségügyi dolgozók számára indult egy különleges jótékonysági kezdeményezés: a lényeg, hogy megfelelő és egészséges táplálékhoz jussanak a frontvonalban küzdők.

Egy lehetségesen veszélyes, járványosan terjedő betegséggel állunk szemben, amely az esetek nagy részében enyhe, influenzaszerű tünetekkel jár. A súlyos fertőzésre és halálos szövődmény kialakulására elsősorban az idősebb korosztály, és krónikus betegségekben szenvedők veszélyeztetettek.