hirdetés
hirdetés

Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, Belgyógyászat, Gasztroenterológia és Hepatológia, Székesfehérvár DR. IZBÉKI FERENC cikkei

#1
2020-08-10 05:05:00

A táplálkozás több mint az egyén számára szükséges táplálék bejuttatása a szervezetbe. A táplálkozás alapvető szerepet játszik számos betegség, így az allergiák kialakulásában is. Az ételallergének elsődlegesen a tápcsatornán keresztül jutnak be, és gyakran az allergia megnyilvánulási helyét is képezik. A kiváltott tünetek spektruma széles, a hányingertől, hányástól a hasmenésen, hasi fájdalmon, ételundoron, dysphagián (falatelakadáson) át a vérszékelésig és tápcsatorna-diszmotilitásig terjedhetnek.

  #2
2019-07-30 08:10:00

Az irritábilis bélbetegséget heti gyakorisággal visszatérő idült hasi fájdalom és széklethabitus-változás jellemzi, ami alapvetően nem a betegek élettartamát, hanem életminőségét befolyásolja. Bár Róma IV kritériumok alapján diagnosztizálható funkcionális kórformáról van szó, az orvosi gondolkodásban és a betegellátási gyakorlatban továbbra is kizárásos diagnózisként szerepel.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Litván kutatók kifejlesztettek egy olyan számítógépes algoritmust, ami megnyithatja a kaput a korai diagnózisalkotás felé.

Hiába kapott majdnem ezer beadványt, az Alkotmánybíróság óvatoskodó, a lényeget kikerülő döntést hozott, amikor úgy határozott, hogy a védettségi igazolvány kiállja az alkotmányosság próbáját.