hirdetés
hirdetés

Dr. Szél Edit cikkei

  #1
2020-04-06 07:00:00

A vizsgálat elsőként nyújt evidenciát a vareniklin, a bupropion és a nikotin tapasz összehasonlító hatékonyságára vonatkozóan pszichiátriai betegséggel vagy anélkül élőkben, kettős vak módon, mindhárom kezelést placebohoz viszonyítva. A nikotin tapaszhoz vagy a placebohoz képest nem találtak szignifikáns növekedési arányt a közepesen súlyos-súlyos nemkívánatos neuropszichiátriai események arányaiban vareniklin vagy bupropion kezelés mellett, pszichiátriai betegséggel vagy anélkül élőkben.

  #2
2020-03-03 15:07:00

Jelen vizsgálatban a dohányzókban csökkent agyi szürkeállomány térfogatot találtak a bal thalamusban a nem dohányzókhoz képest. Kedvezőbb volt a leszokás kimenetele, amennyiben a kezelést megelőzően nagyobb volt az orbito-frontalis kéreg, a dorsalis striatum és a jobb gyrus postcentralis szürkeállományának térfogata, továbbá erősebb volt a funkcionális kapcsolat a bal thalamus és a kisagy között. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az agy strukturális és funkcionális változásai jelentős prediktorai lehetnek a dohányzásról való leszokás eredményességének.

  #3
2020-01-17 15:23:00

Egy 84 napos cigarettamentes vizsgálati időszak során vareniklint használókban szignifikáns, de mérsékelt csökkenést tapasztaltak a gyulladás és az oxidatív károsodás biomarkereinek szintjében. Ez a legtöbb korábbi vizsgálat eredményeivel egybehangzóan arra utal, hogy a potenciális károsodás ezen biomarkereinek csökkenése a dohányzás elhagyásakor csak lassan következik be.

  #4
2019-12-12 13:53:00

Mivel jelenleg nem állnak rendelkezésre a dohányzásról való leszokást elősegítő terápiás lehetőségek elektronikus cigarettát (e-cigaretta) vagy emellett hagyományos cigarettát is használók részére, szükségessé vált a potenciális terápiás lehetőségek hatékonyságát elemző vizsgálat tervezése. Úgy tűnik, a vareniklin a leszokást hatékonyabban segíti elő, mint a placebo vagy a bupropion, azonban ennek hatékonyságát és biztonságosságát még nem vizsgálták az e-cigarettáról leszokni kívánókban.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Már a lakók ellátását és a biztonságos munkakörülményeket is veszélyezteti az intézetekben tapasztalható szakemberhiány.

Segítünk, hogy felajánlása a leginkább rászorulókhoz kerüljön.