hirdetés
hirdetés

Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika, Budapest Dr. Bohács Anikó cikkei

#1
2021-03-19 05:19:00

A szisztémás autoimmun betegségek gyakran pleuropulmonalis érintettséget mutatnak, ami kedvezőtlenül befolyásolja az adott kórkép kimenetelét. Éppen ezért igen fontos a pulmonalis manifesztáció korai igazolása, majd rendszeres ellenőrzése is tüdőgyógyászati funkcionális vizsgálatok segítségével. A tüdőérintettséggel járó autoimmun betegek gondozása és terápiájának meghatározása rendkívül szoros együttműködést igényel az immunológia és a pulmonológia részéről.

#2
2016-10-18 00:00:00

A tüdőtranszplantáció az elmúlt 30 év műtéttechnikai és gyógyszeres kezelésének fejlődésével elérhető terápiás lehetőséggé vált a végstádiumú légzési elégtelenségben szenvedő betegek részére, miután már minden konzervatív terápiás lehetőség kimerült. A magyar betegeket eddig a Bécsi Orvostudományi Egyetem mellkassebészetén műtötték, azonban kivizsgálásuk és utógondozásuk már évek óta Magyarországon folyik.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Litván kutatók kifejlesztettek egy olyan számítógépes algoritmust, ami megnyithatja a kaput a korai diagnózisalkotás felé.

Hiába kapott majdnem ezer beadványt, az Alkotmánybíróság óvatoskodó, a lényeget kikerülő döntést hozott, amikor úgy határozott, hogy a védettségi igazolvány kiállja az alkotmányosság próbáját.