hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 11
#1
Medical Online >> Atópiás Dermatitisz
2022-05-30

A bőr egy komplex ökoszisztéma része, melyben a mikroorganizmusok egyensúlya fontos szerepet játszik. A bőrön található mikrobiom a patogének (pl. Staphylococcus aureus) kolonizációját gátolja, és az epidermális barrier funkció kialakításáért is felelős. A mikroorganizmusok képesek modulálni az immunrendszert, annak fejlődésére és a betegségek kialakulására is hatással vannak. A bőr mikrobiom szerkezete és összetétele az életkorral, illetve egyes bőr régiók szerint is változik, ez tartalmazza az emberi szervezetben a legtöbb kommenzalista mikróbát, több mint 1000 fajta baktériumot [1].

#2
Medical Online >> A szem betegségei – okok és okozatok
2021-05-31

Napjainkban a szürkehályogműtét az egyik leggyakoribb szemészeti beavatkozás. Annak ellenére, hogy a műtéti technika (phacoemulsificatio) korszerűségével egyre minimálisabbá válik az intraoperatív trauma, azért mégis számolnunk kell a szemmegnyitó beavatkozások során gyulladásos folyamatok kialakulásával komplikációmenetes műtét esetében is.

#3
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2020-09-21

A szívelégtelenség kezelésében az angiotenzinreceptor-neprilizininhibitort 2015-ben hagyta jóvá az FDA, illetve Európában is abban az évben fogadták el.

#4
Medical Online >> Medical Tribune Április
2019-07-17

A 2010-es években az intervenciós kardiológia felgyorsulásának tanúi lehetünk. Az újabb és újabb eszközökkel, illetve a régi eszközök újragondolásával munkánk egyre hatékonyabb.

#5
Medical Online >> trombózis
2015-10-01

A cukorbetegség önmagában és szövődményein keresztül is növeli a vénás thromboembólia rizikóját. A szerző összefoglalja azokat a kórélettani változásokat, melyek fokozzák a koagulációt, külön kiemeli a mélyvénás thrombózis, tüdőembólia és a pitvarfibrillatió és a diabetes kapcsolatát. A közlemény érinti azokat az orális antikoaguláns készítményeket, melyek diabetesben való alkalmazásáról tanulmányok találhatók.

#6
Medical Online >> Rovatok >> Háziorvostan
2015-03-17

A női infertilitás prevalenciája az életkor előrehaladásával rohamosan nő, 35−39 éves életkorban minden harmadik nőt érint, ugyanakkor sokan halasztják későbbre az első gyermekvállalást, nemritkán a 35 éves életkor utánra.

#7
Medical Online >> Rovatok >> eü-gazdaság
2014-11-24

Az Európai Gyógyszerügynökség pozitív véleményt adott az AbbVie VIEKIRAX™ (ombitaszvir/paritaprevir/ritonavir) és EXVIERA™ (daszabuvir) gyógyszereiről krónikus hepatitisz C vírus fertőzött betegek kezelésére Európában.

#8
Hypothyreosis a klinikai gyakorlatban 1. évf. 1. szám
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2013-07-09

A pajzsmirigy alulműködés az egyik leggyakoribb endokrinológiai betegség, amely minden életkorban, mindkét nemben kialakulhat, bár leggyakrabban nőkben 40 év fellett fordul elő. Felismerése sokszor ütközhet nehézségbe.

#9
Stroke prevenció a neurológus szemével 1. évf. 1. szám
Medical Online >> trombózis
2013-03-14

Az iszkémiás stroke-ok kb. 20 százaléka kardiogén eredetű, mely esetek felében pitvarfibrilláció (PF) áll a háttérben. A nem valvuláris eredetű PF prevalenciája az életkorral párhuzamosan nő, 80 év felett már a populáció 10 százalékát érinti.

#10
Beteg-adherencia antikoagulált betegekben. 1. évf. 1. szám
Medical Online >> trombózis
2012-07-25

A K-vitamin-antagonista orális antikoagulánsok hatékonyak a tromboembóliák kezelésében és megelőzésében. A szűk terápiás tartomány és az INR ellenőrzése miatt gyakori az adherencia csökkenése, ami éppen az elkerülni kívánt szövődmények gyakoriságának növekedését idézi elő. A már forgalomban lévő új orális antikoagulánsok (rivaroxaban, dabigatran) a K-vitamin-antagonistákhoz hasonló terápiás hatásossággal bírnak, viszont nem igényelnek monitorozást – ezért esetükben az adherencia is jobb. Az adherenciát a gyógyszerszedés napi adagja is befolyásolja, ezért a rivaroxaban esetén várható a nagyobb adherencia.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A légzés automatikus működés, egyesek szerint mégis érdemes nagyobb tudatossággal végezni ezt is.