hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 10
#1
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2018-04-16

Az éjszakai baglyok korábban halnak, mint a koránkelők – állapították meg egy kutatás keretében amerikai és brit tudósok.

#2
Medical Online >> Rovatok >> eü-gazdaság
2018-02-09

Soós Adrianna a FESZ és Kusper Zsolt a MOMSZ elnöke közösségi oldalukon tették közzé Ónodi-Szűcs Zoltánnak írott válaszukat.

#3
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2018-01-09

Azon nők körében, akik éjszakai műszakban dolgoznak, jelentősen fokozódik az emlő-, bőr-, tüdő- és gasztrointesztinális rák előfordulása. A hosszú távú éjszakai műszak az ápolónők körében az emlőrák-kockázatot pl. 58 százalékkal növeli, írja a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention tanulmánya.

#4
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2017-12-12

Temetői műszaknak hívják Angliában az éjszakai munkát, mert általános megfigyelés szerint közelebb visz a sírhoz, írja a hvg.hu.

#5
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2017-04-04

Több kutatás is igazolta, hogy a "fordított" életet nem jól tolerálja az emberi szervezet. A HáziPatika összeállítása.

#6
Medical Online >> Rovatok >> eü-gazdaság
2016-04-11

A Magyar Kórházszövetség közleményben foglalt állást Sándor Mária és társai tevékenységéről.

#7
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2014-11-05

Az éjjeli munka öregíti az agyat és károsítja a működését - figyelmeztetett egy friss tanulmány; csekély vigasz, hogy néhány év alatt ki is lehet gyógyulni az éjszakázásból.

#8
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2010-04-21
A korábbi vélekedéssel ellentétben az alváshiány vezet fokozott kábítószer-fogyasztáshoz, nem pedig fordítva. A kevés alvást viszont a tinédzserek a barátaiktól tanulják el.
#9
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2009-07-08
Az éjszakai műszak váltakozása a nappali munkával megzavarja a biológiai óra működését, és ez többféle betegség szempontjából jelenthet fokozott kockázatot.
#10
Medical Tribune I. évf.19. szám
Medical Online
2003-10-01
Fitt ápolók jó memóriával Néhány hete tették közzé azt a vizsgálatot (Nutraceutical Research, Vol. 1, No. 3, 2003), amelyben éjszakai műszakban dolgozó nővérek közreműködésével értékelték a Pharmaton Vital kapszula (Boehringer Ingelheim) hatását a fizikai és szellemi aktivitás, a koncentrálóképesség, az éberség, valamint a rövid és hosszú távú memória alakulására. A kettős vak, véletlen besorolásos, placebokontrollos vizsgálat alanyai (20–45 éves, 18–30-as testtömegindexű ápolók és ápolónők) naponta egyszer szedték a ginsenget, lecitint, valamint számos vitamint és nyomelemet tartalmazó kapszulát, illetve a semmilyen aktív anyagot nem tartalmazó placebót. Terhesek, napi 10 szál cigarettánál többet dohányzók, alkoholisták vagy kábítószerezők nem vehettek részt a vizsgálatban. Az alanyok már az indulás előtti két hét során sem szedhettek más vitaminkészítményt, sem más, a vizsgálat eredményét esetlegesen befolyásoló gyógyszert. A közreműködőket a vizsgálat kezdetét megelőzően, majd a 6. és a 12. héten – mindig a háromnapos éjszakai műszakok előtt és után – rendszeresen vizsgálták különféle tesztekkel. Az induláskor megállapították, hogy az éjszakás műszakok végére szignifikáns mértékben romlott a dolgozók gyorsasága, figyelme, megjegyző- és felidézőképessége. Maguk az ápolók is értékelték a higgadt ítélőképességükben mutatkozó deficitet, elégedettségüket és fáradtságérzésüket. Az éjszakázás okozta deficittünetek alakulása a vizsgálat egyik fő értékelési pontja volt. A 32 alany közül 1 fő morzsolódott le még az aktív kezelés megkezdése előtt, így a placebocsoportba 16 fő (13 nő és 3 férfi) került, az aktív szerrel kezelt csoport pedig 13 nőből és 2 férfiból állt. A 12 hét alatt még ketten kiestek, de egyikük sem a kezeléssel összefüggő hatás miatt. Így az eredmények 29 közreműködő adatai alapján születtek meg.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Nézzünk néhány példát arra, milyen lehetőségeink vannak az aktív felnőtt lakosság egészségtudatosságának elmélyítésére!

Egy magára valamit is adó magánrendelő ma már figyelmet fordít a marketingre. Lássuk, mivel lehet felpörgetni a forgalmat!