hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 10
#1
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2018-04-16

Az éjszakai baglyok korábban halnak, mint a koránkelők – állapították meg egy kutatás keretében amerikai és brit tudósok.

#2
Medical Online >> Rovatok >> eü-gazdaság
2018-02-09

Soós Adrianna a FESZ és Kusper Zsolt a MOMSZ elnöke közösségi oldalukon tették közzé Ónodi-Szűcs Zoltánnak írott válaszukat.

#3
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2018-01-09

Azon nők körében, akik éjszakai műszakban dolgoznak, jelentősen fokozódik az emlő-, bőr-, tüdő- és gasztrointesztinális rák előfordulása. A hosszú távú éjszakai műszak az ápolónők körében az emlőrák-kockázatot pl. 58 százalékkal növeli, írja a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention tanulmánya.

#4
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2017-12-12

Temetői műszaknak hívják Angliában az éjszakai munkát, mert általános megfigyelés szerint közelebb visz a sírhoz, írja a hvg.hu.

#5
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2017-04-04

Több kutatás is igazolta, hogy a "fordított" életet nem jól tolerálja az emberi szervezet. A HáziPatika összeállítása.

#6
Medical Online >> Rovatok >> eü-gazdaság
2016-04-11

A Magyar Kórházszövetség közleményben foglalt állást Sándor Mária és társai tevékenységéről.

#7
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2014-11-05

Az éjjeli munka öregíti az agyat és károsítja a működését - figyelmeztetett egy friss tanulmány; csekély vigasz, hogy néhány év alatt ki is lehet gyógyulni az éjszakázásból.

#8
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2010-04-21
A korábbi vélekedéssel ellentétben az alváshiány vezet fokozott kábítószer-fogyasztáshoz, nem pedig fordítva. A kevés alvást viszont a tinédzserek a barátaiktól tanulják el.
#9
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2009-07-08
Az éjszakai műszak váltakozása a nappali munkával megzavarja a biológiai óra működését, és ez többféle betegség szempontjából jelenthet fokozott kockázatot.
#10
Medical Tribune I. évf.19. szám
Medical Online
2003-10-01
Fitt ápolók jó memóriával Néhány hete tették közzé azt a vizsgálatot (Nutraceutical Research, Vol. 1, No. 3, 2003), amelyben éjszakai műszakban dolgozó nővérek közreműködésével értékelték a Pharmaton Vital kapszula (Boehringer Ingelheim) hatását a fizikai és szellemi aktivitás, a koncentrálóképesség, az éberség, valamint a rövid és hosszú távú memória alakulására. A kettős vak, véletlen besorolásos, placebokontrollos vizsgálat alanyai (20–45 éves, 18–30-as testtömegindexű ápolók és ápolónők) naponta egyszer szedték a ginsenget, lecitint, valamint számos vitamint és nyomelemet tartalmazó kapszulát, illetve a semmilyen aktív anyagot nem tartalmazó placebót. Terhesek, napi 10 szál cigarettánál többet dohányzók, alkoholisták vagy kábítószerezők nem vehettek részt a vizsgálatban. Az alanyok már az indulás előtti két hét során sem szedhettek más vitaminkészítményt, sem más, a vizsgálat eredményét esetlegesen befolyásoló gyógyszert. A közreműködőket a vizsgálat kezdetét megelőzően, majd a 6. és a 12. héten – mindig a háromnapos éjszakai műszakok előtt és után – rendszeresen vizsgálták különféle tesztekkel. Az induláskor megállapították, hogy az éjszakás műszakok végére szignifikáns mértékben romlott a dolgozók gyorsasága, figyelme, megjegyző- és felidézőképessége. Maguk az ápolók is értékelték a higgadt ítélőképességükben mutatkozó deficitet, elégedettségüket és fáradtságérzésüket. Az éjszakázás okozta deficittünetek alakulása a vizsgálat egyik fő értékelési pontja volt. A 32 alany közül 1 fő morzsolódott le még az aktív kezelés megkezdése előtt, így a placebocsoportba 16 fő (13 nő és 3 férfi) került, az aktív szerrel kezelt csoport pedig 13 nőből és 2 férfiból állt. A 12 hét alatt még ketten kiestek, de egyikük sem a kezeléssel összefüggő hatás miatt. Így az eredmények 29 közreműködő adatai alapján születtek meg.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Röviden: nem. Bővebben: tényleg nem. De lássuk a tényeket.

Az SBO-k problémája nem oldható meg a sürgősségi ellátóhelyek gondjainak a kezelésével, hanem komplex, az egész problémát átgondoló középtávú program kellene.