2021. március. 06., szombat - Leonóra, Inez.
hirdetés

Meditációval javítható a gyermekkori figyelemzavar

Az ELTE kutatói metaanalízissel bizonyították, hogy a mindfulness alapú programok csökkentik a rizikós csoportba tartozó 3–12 évesek viselkedésproblémáit.

A gyerekeknek szóló mindfulness-alapú programok hatékonyságát vizsgálta Vekety Boglárka, a Neveléstudományi Doktori Iskola hallgatója témavezetőivel, Garai-Takács Zsófiával (Neveléstudományi Intézet) és Alexander Logemannal (Pszichológiai Intézet).

A metaanalízis során összesen 21 kutatás tapasztalatainak összevonásával nézték meg, milyen hatással van az úgynevezett tudatos jelenlét terápia a figyelemzavaros és hiperaktív-impulzív viselkedésre. A napjainkban nagy népszerűségnek örvendő mindfulness alapú meditációs foglalkozások során a résztvevők figyelmüket a jelen történéseire irányítják és annak ítélkezésmentes elfogadását gyakorolják.

Esther Merbt képe a Pixabay -en.
Esther Merbt képe a Pixabay -en.

Az eredmények szerint a 3–12 éves korosztály figyelem- és impulzuskontrolljára pozitív hatással vannak a tudatos jelenlét alapú programok, a viselkedésproblémák csökkenést mutattak. A kutatók megfigyelték, hogy ez a hatás csak a tanári értékelések alapján volt kimutatható, a gyerekek és a szülők nem észlelték a viselkedésváltozást. Azok a gyerekek, akik a figyelem- és impulzuskontroll szempontjából hátrányos szociális helyzetük vagy fejlődési zavar (például ADHD) miatt rizikós csoportba tartoztak, nagyobb mértékű fejlődést mutattak tipikusan fejlődő társaikhoz képest.

A Kognitív Fejlődés és Oktatás Kutatócsoport publikációja az International Journal of Behavioral Development című folyóiratban jelent meg.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Pécs-Bécs újabb, fontos eredményt ért el a koronavírus elleni gyógyszerek fejlesztésében! Megkezdődtek a klinikai vizsgálatok!

Hazánkban jelenleg ötféle COVID-vakcinával zajlik a lakosság oltása, közülük 3 oltóanyagra (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca) összeurópai szinten az Európai Gyógyszerügynökség, kettőre (Gam-COVID-Vac [Sputnik V], Sinopharm) a magyar gyógyszerhatóság, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adott forgalomba hozatali engedélyt.