ECMO Szimpózium – 2019. október 18-19.

Az idén 250 éves Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája október 18-19-én immár 3. alkalommal rendezte meg a Semmelweis ECMO Szimpóziumot.

A szervezőknek az idei évben is sikerült tartaniuk az eddig megszokott, magas színvonalat. A rendezvény célja a mechanikus keringéstámogatással kapcsolatos naprakész hazai és nemzetközi információk, gyakorlati tapasztalatok átadása volt. A szervezők valódi párbeszédet próbáltak elindítani az ECMO támogatást már alkalmazó, és azt tervezni készülő centrumok között, hogy tapasztalataikat minél közvetlenebb úton oszthassák meg egymással.

A rendezvényre a hazai neves előadók mellett külföldi előadók is eljöttek, bemutatták a legújabb eredményeket és számos aspektusokból tekintették át a témakört. A méltán ismert és elismert Regensburgi Egyetemi Klinikáról meghívott előadók, Prof. Dr. Thomas Müller és Alois Philipp az intézményükben szerzett saját tapasztalataikat prezentálták a 120 fős szakmai közönségnek, valamint ismertették a Regensburgi Regionális ECMO Centrum strukturális és funkcionális alapjait is. A szakmai program során az ECMO kezelés történeti és elméleti áttekintése mellett az elérhető eszközöket is bemutatásra kerültek. Több előadás foglalkozott VA-ECMO és VV-ECMO alkalmazásával kapcsolatos témakörökkel, az előadók megosztották tapasztalataikat, felhívták a figyelmet a lehetséges komplikációkra és a szóba jövő megoldásokra, áttekintették az ECMO kezelés szerepét az akut kardiológiai ellátásban, a szívsebészetben, a szív- és tüdőtranszplantációban, a tüdőgyógyászatban, és a gyermekszívtranszplantációban. Egy országos szintű ECMO program szervezésével és fejlesztésével kapcsolatos stratégiai megfontolásokról is hallhatott összefoglalást a szakmai közönség. A NEAK-tól érkezett előadó az ECMO támogatással kapcsolatos finanszírozási kérdésekről adott tájékoztatást. ECMO kezeléssel párhuzamosan jelentkező életvégi döntések, különböző etikai és erkölcsi megfontolások témakörét is áttekinthette a hallgatóság a szakmai előadók segítségével.

Az előadásblokkokat követően a résztvevőknek lehetőségük volt a felmerült kérdések megbeszélésére az előadókkal. A második nap délelőttjén az ECMO kezelés hozzáférhetősége, finanszírozása, etikai és jogi kérdései témákban került sor érdekfeszítő kerekasztal megbeszélésre.

A rendezvény során a szervezők külön hangsúlyt fektettek a gyakorlati képzésre oly módon, hogy a „wet-lab” gyakorlati bemutatókat nem párhuzamos szekcióként rendezték meg, hanem beépítették a programba, így a résztvevőknek nem kellett lemondaniuk egyik érdekes programról sem. A gyakorlati bemutatások során két helyszínen is lehetősége volt a résztvevő szakembereknek a hazai ECMO gép „paletta” megismerésére, a hétköznapi praktikák átbeszélésére, valamint a kanülálás gyakorlására.

Az értékes szakmai programért a szervezők és a kiváló előadók mellett mindenképpen köszönetet kell mondani mind a Fresenius Medical Care-nek, mind pedig a Mediszer Kft-nek, elismeréssel adózunk mindannyiuknak a rendezvény színvonalas lebonyolításért.

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!