hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Merkely: Már több mint 1,5 millió magyar eshetett át a koronavírus-fertőzésen

A rektor szerint nagyjából március-április környékére túl tudunk lenni ezen a koronavírus-járványon, közölte az ATV honlapja.

A Semmelweis Egyetem rektora is átesett a koronavíruson. Merkely Béla korábban azt hitte, hogy könnyű lefolyással túlesik a betegségesen, viszont a harmadik napon nagy fájdalma és láza lett, valamint gyengeség is jelentkezett nála – erről az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt a rektor.

Mint mondta, a fertőzés korai szakaszában tud segíteni a remdesivir, ami félrevezeti a vírus sejtjeinek osztódását. Figyelni kell a tüneteket, mert, ha rosszabbodik az állapot, akkor el kell menni a kórházba, és meg kell kapnia a terápiákat. A favipiravir enyhe, középsúlyos esetekben hatékony. Merkely úgy gondolja, hogy a legfontosabb az időzítés. Problémának látja, hogy miután a betegek későn jelentkeznek, kicsit későn kapják meg a szükséges gyógyszert. A rektor egyébként az oxigénmérőt ajánlotta, amin le lehet mérni, hogy mennyi az oxigénszaturációnk, ha ez az érték 90 százalék fölött van, akkor nagy baj nincsen – mondta Merkely.

Merkely Béla négy orvosi egyetem adatszolgáltatását is ismeri, így látja, hogy hány beteg van, aki ténylegesen megfertőződik egy nap alatt a koronavírussal. „A mostani ugrás, ami látható, nem a PCR-mérésekből adódik, hanem a többletaktivitásból” – mondta.

Számításai szerint több mint 1,5 millió magyar esett már át a koronavírus-fertőzésen, ami nagyjából 15 százalékot jelent. Ahhoz, hogy a nyájimmunitás meglegyen 60 százalékra van szükség. „Nap, mint nap újabb tízezrek kapják meg a megbetegedést. Azt gondolom, hogy nagyjából március-április környékére túl tudunk lenni ezen a járványon”.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink