hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

"Az hatna, ha bebörtönöznének tíz orvosbárót és tíz nénit"

Az egészségügy helyzetén jelentősen ront, hogy évente 70-80 milliárd forint hálapénz tűnik el jórészt az orvosbárók zsebében, másik 150-180 milliárd pedig a lakásrendelőkben. Lantos Gabriella egészségügyi szakértő szerint amíg nincs súlyos, elrettentő szankció, a rendszer virágozni fog. A 168 óra interjúja.

(...) Mi kellene ahhoz, hogy ne tudjon működni a hálapénzrendszer?

– Politikai akarat.

Mit tudna tenni a politika?

– Bebörtönözne tíz orvosbárót és tíz nénit, aki zsebbe fizet. Durván hangzik, tudom, és soha nem is fog megtörténni, de ez hatna. Amíg nincs súlyos, elrettentő szankció, a hálapénzrendszer virágozni fog, hiszen társadalmi igény hozta létre. Sokan vannak az alsó középosztályban, akiknek jó a kombináció, és hangosak az orvosbárók is, akiknek érdeke ennek a fenntartása.

De attól, hogy ezeket az embereket börtönbe zárják, az egészségügyi rendszer nem fog jobban működni.

– Miért nem?

Mert az ellátás körülményei, feltételei és lehetőségei ugyanazok maradnak.

– Igen, de akkor jogossá válna az orvostársadalom követelése, hogy háromszorozza meg az állam a bérüket. A külföld és a magánintézmények elszívó hatása mindaddig megmarad, amíg a hivatalos állami jövedelmek nem érik el a másik kettőnek legalább a kétharmadát.

Meg is érkeztünk a kérdéshez: miből? Ön azt mondta korábban, nem méltányos, hogy a felnőtt lakosság harmada, azaz 2,7 millió ember tartja el tényleges járulékfizetőként az egészségügyet. Ráadásul nem is igazságos, mert nem a gazdagok fizetnek a szegények helyett, hanem az alkalmazottak mindenki más helyett. Ön szerint be kellene vezetni egy átlagos mértékű járulékot, mondjuk havi tízezer forintot, amit mindenki fizet, aki meg nem tudja, azt intézze az önkormányzat. Ennyire egyszerűnek gondolja?

– Egyszerű ugyan, de politikailag veszélyes.

Miért?

– Mert akkor azt kellene mondani, nincs ingyenebéd.

És akkor mi van?

– Az van, hogy amikor az erről szóló cikket megírtam, felhívtak politikusok, hogy mégis ezt hogy képzelem, mert ez nekik politikai öngyilkosság. És akkor azt kérdeztem, az nem politikai öngyilkosság-e, hogy ilyen mértékben leromlik az egészségügy. És sajnos igazuk volt, mert az emberek beleszoktak a rendszerbe. Kinek lenne így érdeke változtatni?

Annak, aki működőképes egészségügyet akar.

– Ez is működik.

De közben lerohad.

– Ha nem tetszik, el lehet menni a magánegészségügybe. Ez addig így is marad, amíg az egészségügyi dolgozók masszív derékhada és a járulékfizetők nem kötnek szövetséget. Ebben a rendszerben csak ők járnak rosszul: a beteg, aki kétszer fizet az ellátásért, és az orvos, aki nem kap hálapénzt. Csakhogy nekik nincs hangjuk. És amíg ők tűrnek, addig nem lesz változás.

A teljes interjú

(forrás: 168 óra)
hirdetés

Könyveink