hirdetés
hirdetés
2021. október. 28., csütörtök - Simon, Szimonetta.
hirdetés

A gyerekek, a terhes nőkkel, valamint a ritka betegségben és a pszichiátriai zavarban szenvedőkkel együtt sérülékeny populációt alkotnak, különleges gyógyszervizsgálati szabályok érvényesek rájuk. 

A gyerekeknél alkalmazott gyógyszerek egy részét nem tesztelték kiskorúakon - írja a Népszabadság. A témáról a Medical Tribune a héten konferenciát tart.

Interjú Borvendég Jánossal, az EMA gyermekgyógyászati gyógyszerfelhasználást engedélyező bizottságának tagjával.

A gyógyszerfejlesztés hiányosságai leginkább a gyerekeket sújtják. Ők ugyanis csak szűk piacot jelentenek, így a cégek számára különböző ösztönzők nélkül nem éri meg, hogy kutatásokat végezzenek ezen a komoly etikai kérdéseket felvető területen. Ráadásul a gyermekgyógyászati vizsgálatok rendkívül költségesek, sajátos szakértelmet, módszertant igényelnek, így kivitelezésük és finanszírozásuk a gyógyszerfejlesztés speciális területét képezi.

A gyermekkori kötelező oltások megváltoztatták az akut bakteriális rhinosinusitis és az akut otitis media előfordulásának gyakoriságát.

Az újszülöttkori agykárosodást (Little-kór; cerebral palsy, CP) nem progresszív mozgás- és egyensúlyzavarok jellemzik, amelyek az egész élet során fennmaradnak.

A gyermekkori anesztéziával kapcsolatos morbiditás és halálozás leggyakoribb okai a perioperatív légzési szövődmények. Korábban már azonosították a légzési szövődmények néhány kockázati tényezőjét, azonban nem tudni, hogy mennyire veszik figyelembe ezeket a klinikai gyakorlatban.

Amikor a sótlanság előnyös... 

A budesonid/formoterol terápia gyermekekben eredményesebb, mint a naponta egyszeri budesonid kezelés.