Medical Online >> Elhízás 2024 >> Elhízás az Alapellátásban
2024-11-07
Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a túltápláltság kritikus szerepet játszik az alacsony fokú gyulladás kialakulásában. Pontosabban, a zsírszövet krónikus gyulladása elhízott egyének esetén az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának döntő kockázati tényezője.
A University of Pennsylvania kutatócsoportja a Journal of Clinical Investigation folyóiratban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy a DEL-1 molekula protektív hatású a reumatoid artritisszel szemben.
Ennek a referátumnak a bevezetője indulhatna úgy is, mint bármilyen hasonló tárgyú közleményé az elmúlt évtizedekből. Helyette azonban egy egészen új megközelítés bemutatásával kezdeném a publikációt. Ennek részletei, de maga az egész elmélet is csak mintegy néhány éves múltra tekint vissza, a vele foglalkozó közlemények pedig a legnagyobb nemzetközi orvosi lapokban jelennek meg, exponenciálisan növekvő számban.
Medical Online >> A szem betegségei – okok és okozatok
2020-06-03
Korunk egyik népbetegsége a száraz szem szindróma, amely a lakosság 5−50%-át is érintheti, és jelentősen csökkentheti az érintett páciensek életminőségét.
Angol kutatók olyan sejtterápiát fejlesztettek ki, mely a beteg saját fehérvérsejtjeinek „javításával” és szervezetbe történő visszajuttatásával képes lehet meggyógyítani a Crohn-betegséget.
A kemoterápia hatására a húgyhólyagrák sejtjei igen hamar rezisztenssé válnak, és a mutálódott klónok kezelhetetlen áttéteket hoznak létre. A Nature Genetics egy tanulmánya bemutatja, milyen mechanizmus révén szaporodnak el a mutációk.
Új terápiás lehetőséget jelent a krónikus gyulladásos bélbetegség (IBD) kezelésében az új, könnyen adagolható orális szerek megjelenése. Ezeknek még egyelőre bizonyítani kell, hogy megvan a helyük az IBD terápiás fegyvertárában, azonban már most úgy tűnik, hogy helyük lesz az IBD kezelési algoritmusában.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?