A szívelégtelenség kezelésében az angiotenzinreceptor-neprilizininhibitort 2015-ben hagyta jóvá az FDA, illetve Európában is abban az évben fogadták el.
A fehérjeépítés zavarai
Ha idős betegek testileg és szellemileg leépülnek, étvágytalanságra és gyakori fertőzésekre panaszkodnak, érdemes alaposabban megvizsgálni táplálkozási szokásaikat, mert az „időskori leépülés” gyakran cinkhiány következménye.
A cinktartalmú enzimek a fehérjeszintézis valamennyi folyamatában szerepet játszanak. Cinkhiány esetén a fehérjépítés zavara következtében lassul a betegségek utáni felépülés, romlik a sebgyógyulás és az immunvédekezés, tartós fáradtságérzés, étvágytalanság és húsundor alakulhat ki. Előfordulhat fogyás, ekcéma vagy fekély a száj körül, de anaemia, depresszió, ingerültség, apátia is. Az okok között az első helyen a hús és az egyéb, nagy fehérjetartalmú táplálék hiánya szerepel. Mivel az idősek általában kevesebbet esznek, a cinkhiány elsősorban rájuk jellemző. Az átlagos cinkfogyasztás napi 15-ről idős korra 10 milligrammra mérséklődik, ráadásul az életkorral csökken a nyomelem felszívódási aránya is. Az is főként az idősek helyzetét súlyosbítja, hogy magány, depresszió és más krónikus betegségek esetén nagyobb mennyiségben szabadulnak fel katabolikus hatású citokinek, amelyek hatása növeli a szervezet cinkigényét. Annak is több cinkre van szüksége, aki bizonyos gyógyszereket, például kortikoszteroidokat, citosztatikumokat, ösztrogénszármazékokat vagy ACE-gátlót szed.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?