Dr. Czakó László


Galériák:


Ectopiás pancreas a gyomorban

1-3 kép: Ectopiás pancreas a gyomorban - Az antrumban a mellső fal nagygörbületi oldal találkozásánál 1,5 cm-es, ép hámmal fedett submucosus terime látható, orális felszínén kis polipoid képlettel. 4.kép: „Unroofing” technikával nyerünk szövettani mintákat. Szövettan: pancreas szövet. EUS vizsgálatát lásd az Endoszkópos UH - Gyomor fejezetben.

Ectopiás pancreas a gyomorban

Ectopiás pancreas a gyomorban - Az antrumban a mellső fal nagygörbületi oldal találkozásánál 1,5 cm-es, ép hámmal fedett submucosus terime látható, orális felszínén kis polipoid képlettel.„Unroofing” technikával nyertünk szövettani mintákat. Szövettan: pancreas szövet. Az elváltozásnak megfelelően a submucosából kiinduló, 13,4x6,9 mm-es, éles határú, inhomogén, apró echodús fokuszokat és echoszegényebb területeket is tartalmazó képlet látható.

Gyomor lymphoma

1.kép: a corpus kisgörbületi oldalán a gyomorfal jelentősen kiszélesedett, a szerkezete felbomlott, a rétegek nem ismerhetők fel és a folyamat a muscularis proprián át a serosát is áttöri egy ponton. Kóros nycsomó nem került látótérbe -T4 stádium. 2.kép: 3 hónap múlva a kemoterápia után teljes regresszió látható

Linitis plastica

1-2. kép: kifejezetten vaskos nagygörbületi redőzet, a nyálkahártya helyenként livides elszineződést és kígyóbőr rajzolatot mutatott. Az ismételt szövettani vizsgálat, „big particle” biopszia sem adott diagnózist. Az endoszkópos UH (lásd ott) linitis plastica mellett foglalt állást. A műtéti szövettan: sigillocellularis cc.

Gyomor lymphoma

1-3.kép: Gyomor lymphoma - A corpus kisgörbületi oldalát teljesen elfoglaló, a lumenbe domborodó, kemény idegenszövet látható. Szövettan: gyomor lymphoma

Linitis plastica

1-3.kép: Linitis plastica - A gyomor fala körkörösen kiszélesedett, szerkezete felbomlott, a rétegek nem ismerhetők fel. Egy patológiás nyirokcsomó (6 mm-es, kerekded, echoszegény) került látótérbe.

Peripapillaris lymphoma

Peripapillaris lymphoma

Fundusmirigy polypok

Fundusmirigy polypok

HSV oesophagitis

1-2. kép: HSV oesophagitis

Crohn-fekélyek a duodenumban

Crohn-fekélyek a duodenumban

Tűkés papillotomia

1-2: Az epeút várható lefutásának megfelelően a mucosán metszést ejtünk, majd az epeút irányában a metszést fokozatosan mélyítjük 3: A fehér színű epevezeték bedomborodása felismerhető 4: Az epevezeték falán kis metszést ejtve feltűnik annak lazacszínű epitheliuma. 5: Az epevezeték kanülálása 6: Hagyományos papillotómmal komplett sphincterotómiát végzünk

Ectopiás pancreas a gyomorban

1-2.kép: Ectopiás pancreas a gyomor antrumában 3. kép: Az elváltozás EUS képe

Vaterpapilla adenoma papillectomia

1. Vater papilla adenoma 2-3. Az adenoma hurkolása 4. Papillectomia után a polypectomiás fekélyalap, illetve a levágott és a hurokba befogott adenoma.

Szerkesztőbizottság

A Szerkesztőbizottság elnöke

Dr. Demeter Pál


Nyelőcső, gyomor, duodenum
 Dr. Altorjay István, Dr. Juhász Márk, Dr. Vincze Áron

Vastagbél, ileum
Dr. Bene László, Dr. Molnár Tamás, Dr. Palatka Károly

Vékonybél enteroszkópia
Dr. Banai János, Dr. Lakatos Péter László,
Dr. Papp János

ERCP
Dr. Gyökeres Tibor, Dr. Madácsy László

Kapszula endoszkópia
Dr. Pák Gábor, Dr. Rácz István

Endoszkópos UH
Dr. Hamvas József, Dr. Szepes Attila

Gyermek endoszkópia
Dr. Dezsőfi Antal, Dr. Tárnok András, Dr. Veres Gábor