hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 6
#1
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2018-06-14

Hemokromatózis Napján a vastúlterhelődésként is ismert örökletes betegségre június első hetében Európa-szerte tematikus programokkal hívják fel a figyelmet, írja a semmelweis.hu.

#2
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2017-11-28

A változás szeptember vége óta él, az Országos Vérellátó Szolgálat akkor döntött az alkalmasság kedvezőbb elbírálásáról, írja az MNO.

#3
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2017-08-22

Itthon épp egy olyan betegség érintettjei nem válhatnak donorrá, akiktől a kezelésük miatt gyakran kell sok vért levenni, írja az MNO.

#4
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2017-06-07

A hemokromatózis tünetszegény, nehezen felismerhető, örökletes betegség, amely csaknem minden kétszázadik embert érintheti idehaza.

#5
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2012-06-06

Míg a vashiány, a vashiányos vérszegénység közismert fogalmak, az örökletes vastúlterhelődéses állapotról még mindig kevesen tudnak – írja a Semmelweis Médiasarok.

#6
Medical Tribune II. évf.7. szám
Medical Online
2004-04-01
Mikor árt a teli raktár? Hemokromatózisban gyakori a 2-es típusú diabétesz. Amerikai kutatók azt akarták kideríteni, hogy következtethetünk-e a cukorbetegség kialakulásának kockázatára az egészségesek vasraktárainak telítettségére utaló leletek alapján. Az ismert rizikótényezőktől függetlenül is növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, ha vasraktáraink telítettek. Ennek mutatójaként a JAMA február 11-i számában megjelent közlemény (2004;291:711–717) szerzői a plazma ferritinszintjét és a ferritinnel telített transzferrinreceptorok arányát mérték. A túl sok vas felszívódásával járó hemokromatózis esetén a vasszint akár tízszerese is lehet a normálisnak, ez pedig gyorsítja a káros szabad gyökök képződését. A vizsgálatba 32 826 egészséges – cukor-, szív- és daganatos betegségben nem szenvedő – ápolónőt vontak be, és tíz éven át kísérték figyelemmel állapotuk alakulását. Tíz év alatt 698-an váltak közülük cukorbeteggé. A vasraktárak telítettségére vonatkozó paramétereiket olyan vizsgálati alanyokéval hasonlították össze, akiknél nem alakult ki a betegség a követés ideje alatt. A diabéteszessé vált nők többsége pozitív családi anamnézisű és túlsúlyos volt, mozgásszegény életmódot folytatott, és C-reaktív-protein szintjüket is tartósan emelkedettnek találták. Az e mutatókkal elvégzett korrekció mégsem befolyásolta az eredményt: a legtelítettebb vasraktárú (átlagos ferritinszintjük 109 ng/ml) alanyok esetében – a normáltartomány alsó határához közel álló (71,5 ng/ml) nőkéhez képest – megháromszorozódik a betegség kockázata.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A GDPR-ral kapcsolatos magyar jogszabályi környezetet módosító salátatörvény számos rendelkezést igazított ki az európai adatvédelmi szabályozásnak megfelelően.

Amennyiben egy beteg vagy látogató az intézmény helyiségeiben úgy kíván képet rögzíteni, hogy azon más személy nem ismerhető fel, akkor ezt számára megtiltani, illetve engedélyhez kötni nem lehet.