hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 6
#1
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2018-06-14

Hemokromatózis Napján a vastúlterhelődésként is ismert örökletes betegségre június első hetében Európa-szerte tematikus programokkal hívják fel a figyelmet, írja a semmelweis.hu.

#2
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2017-11-28

A változás szeptember vége óta él, az Országos Vérellátó Szolgálat akkor döntött az alkalmasság kedvezőbb elbírálásáról, írja az MNO.

#3
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2017-08-22

Itthon épp egy olyan betegség érintettjei nem válhatnak donorrá, akiktől a kezelésük miatt gyakran kell sok vért levenni, írja az MNO.

#4
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2017-06-07

A hemokromatózis tünetszegény, nehezen felismerhető, örökletes betegség, amely csaknem minden kétszázadik embert érintheti idehaza.

#5
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2012-06-06

Míg a vashiány, a vashiányos vérszegénység közismert fogalmak, az örökletes vastúlterhelődéses állapotról még mindig kevesen tudnak – írja a Semmelweis Médiasarok.

#6
Medical Tribune II. évf.7. szám
Medical Online
2004-04-01
Mikor árt a teli raktár? Hemokromatózisban gyakori a 2-es típusú diabétesz. Amerikai kutatók azt akarták kideríteni, hogy következtethetünk-e a cukorbetegség kialakulásának kockázatára az egészségesek vasraktárainak telítettségére utaló leletek alapján. Az ismert rizikótényezőktől függetlenül is növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, ha vasraktáraink telítettek. Ennek mutatójaként a JAMA február 11-i számában megjelent közlemény (2004;291:711–717) szerzői a plazma ferritinszintjét és a ferritinnel telített transzferrinreceptorok arányát mérték. A túl sok vas felszívódásával járó hemokromatózis esetén a vasszint akár tízszerese is lehet a normálisnak, ez pedig gyorsítja a káros szabad gyökök képződését. A vizsgálatba 32 826 egészséges – cukor-, szív- és daganatos betegségben nem szenvedő – ápolónőt vontak be, és tíz éven át kísérték figyelemmel állapotuk alakulását. Tíz év alatt 698-an váltak közülük cukorbeteggé. A vasraktárak telítettségére vonatkozó paramétereiket olyan vizsgálati alanyokéval hasonlították össze, akiknél nem alakult ki a betegség a követés ideje alatt. A diabéteszessé vált nők többsége pozitív családi anamnézisű és túlsúlyos volt, mozgásszegény életmódot folytatott, és C-reaktív-protein szintjüket is tartósan emelkedettnek találták. Az e mutatókkal elvégzett korrekció mégsem befolyásolta az eredményt: a legtelítettebb vasraktárú (átlagos ferritinszintjük 109 ng/ml) alanyok esetében – a normáltartomány alsó határához közel álló (71,5 ng/ml) nőkéhez képest – megháromszorozódik a betegség kockázata.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A koronavírus járvány miatt rengeteg cég kényszerült arra, hogy egyik napról a másikra álljon át home office munkavégzésre, ez azonban a munkaadókat és a munkavállalókat egyaránt felkészületlenül érte.

Segítünk, hogy felajánlása a leginkább rászorulókhoz kerüljön.