hirdetés
2022. január. 20., csütörtök - Fábián, Sebestyén.
hirdetés

A május közepén alakult szakmai kollégium tagjai az elmúlt heteket sem töltötték semmittevéssel. Első nekifutásra meghatározták, hogy milyen eseteket láthatnak el a hazai egészségügy csúcsintézményei. Ezzel kezdetét vette a húsz éve hiányzó progresszivitási szintek kialakítása, s tartalmi feltöltésük. Az új kompetenciarendszer óhatatlanul együtt jár az egészségügyi szolgáltatók tevékenységének átstrukturálódásával, ez pedig komoly érdeksérelmeket eredményez. Minderről a májusban újjáalakult aneszteziológiai szakmai kollégium elnökét, dr. Fülesdi Bélát kérdeztük.

Új tanácsadói-hatalmi hálózatot szőtt maga köré az egészségügyi kormányzat a szakmai kollégiumok rendszerének átalakításával. A hatvan testület közül mindössze 9 tartotta meg korábbi elnökét, és a tagok közel hatvan százaléka is új. A Medical Tribune megnézte, mely kórházak adták a legtöbb kollégiumi vezetőt. Ám eközben figyelő szemünket az Operaházon tartottuk – az ottani botrány ugyanis az egész tárca vezetését átalakíthatja.

Véglegessé vált a szakmai kollégium tagjainak nevét tartalmazó lista, így már nem csak a tagozatok vezetői, mostantól a tanácsadó testületbe delegált szakértők személye is nyilvánossá vált. Először a MedicalOnline portálon böngészhetik a szakmai kollégium tagjainak teljes névsorát.

Az ígéreteknek megfelelően május 13-án hivatalosan is felkérték a nemzeti erőforrás miniszter, illetve az egészségügyi államtitkárság új tanácsadó testületét képező hatvan, háromfős szakmai kollégiumi tagozat tagjait és tisztségviselőit az új szervezet munkájában való együttműködésre.

Az újjáalakuló egészségügyi szakmai kollégium leendő elnöke, dr. Fülesdi Béla professzor többször is a legfontosabb célok egyikeként említi a betegellátás szervezését a HajdúOnline-nak adott interjúban.

Jelezve, hogy „nem babonásak és a sorssal is meg kell küzdeni,” Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár május 13-ára, péntekre hívta össze az új szakmai kollégium alakuló ülését. A 180 fős grémium névsora még alakul: a háromfős tagozatokra tett államtitkári jelölésre csupán egyetlen éles kritika érkezett, de a tagozatok munkáját segítő tanácsok felállása körül is akad még egy-két eldöntendő kérdés.

Oroszlánrészt vállalt az új szakmai kollégiumi rendszer létrehozásában a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ). Többek között a jelölés folyamatáról, valamint arról is faggattuk Ertl Tibor professzort, a MOTESZ elnökét, hogy milyen együttműködés várható az új szakmai kollégium és a MOTESZ között; de arra is kíváncsiak voltunk, mit tart a hazai egészségügy legégetőbb gondjának.

Apróbb késéssel, de lezárultak a jelölések az új szakmai kollégium tagozataiba és tanácsadó testületeibe, Szócska Miklós államtitkár így április 26-án közzé tette, kik azok, akiket felkér az új tanácsadó grémium 60 tagozatának tagjai közé. A tanácsadó testületekbe a szakmai szervezetek delegáltak a MOTESZ koordinálásával.