Page 6 - flippingbook magyar

This is a SEO version of flippingbook magyar. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »
Pénz–jog
6
2011.
december
5.
M
edical
T
ribune
3. Hasonló fontosságú célként
fogalmazható meg az egyenlô
hozzáférés elvének fokozottabb
érvényesítése. Azaz, hogy azo-
nos diagnózis esetén mindenki-
nek pontosan ugyanaz a diag-
nosztikus vagy terápiás eljárás
járjon, jövedelemtôl, iskolai vég­
zettségtôl, lakóhelytôl stb. füg-
getlenül.
4. A finanszírozási protokollok
készítése során fontos a nyilvá-
nosság biztosítása is.
5. A finanszírozási eljárásrend-
nek számonkérhetônek kell len-
nie. Cél tehát, hogy mind a beteg,
mind a finanszírozást nyújtó
ex­p­licite ellenôrizni tudja, hogy
a szolgáltató az adott betegnek
a megfelelô idôben, a megfelelô
ellátást nyújtotta-e.
Dr. GAJDÁCSI JÓZSEF
1
, RÓZSA PÉTER
2,3
,
Dr. KALÓ ZOLTÁN
4,5
1
Országos Egészségbiztosítási Pénztár
- Elemzési, Orvosszakértôi és Szakmai
Ellenôrzési Fôosztály
2
ELTE TáTK Szociálpolitika Doktori Iskola
3
MediConcept Kft
4
ELTE TáTK Egészség-gazdaságtani
Kutatóközpont
5
Syreon Kutató Intézet Kft
2. A finanszírozási protokollok
alkalmazásának egyik fô célja az
egészségügyi rendszer allokációs
hatékonyságának növelése. Ezért
olyan algoritmusok kidolgozása
szükséges, ahol a jelenlegi finan-
szírozási sarokszámok megvál-
toztatása nélkül, az egyes terápiás
területek közötti átcsoportosítá-
sokkal, lakossági szinten több-
let egészségnyereség érhetô el.
Ennek érdekében a finanszírozási
protokollokat elsôsorban a nagy
költségigényû technológiákra
érdemes kifejleszteni.
Az epidemiológiai adatok
elemzésével, a kezelésbe vonható
betegszám figyelembevételével és
a kórképek teljes körû diagnosz-
tikai és terápiás lehetôségeinek
feltérképezésével a várható éves
finanszírozási igény tervezhetôvé
válik. Így lehetôség nyílik az
alul- és felüldiagnosztizált, illetve
kezelt betegek kezelési anomáliá-
inak kiszûrésére.
Összefoglalva tehát a finan-
szírozási protokoll definíciója
a következô:
egy betegségre
vagy betegségcsoportra vonat-
koztatható, a közfinanszírozás
terhére nyújtható egészségügyi
ellátások diagnosztikai és terá-
piás lépcsôinek átlátható, egy-
séges, algoritmizált összessége a
költséghatékonyság, valamint a
költségvetési hatás figyelembe-
vételével
.
A finanszírozási protokollok-
nak a következô kívánalmaknak
kell egyidejûleg megfelelniük:
1. A finanszírozási protokol-
lokat egy elôre deklarált, exp-
licit algoritmus mentén készítik
el az elérhetô tudományos bizo-
nyítékok alapján, és bizonyos
idônként felülvizsgálják ôket.
A finanszírozási protokoll ezek
közül a klinikai döntési ajánlá-
sok közül azokat tartalmazza,
amelyeket a finanszírozó a helyi
költséghatékonysági és költ-
ségvetési hatás szempontokat
figyelembe véve kialakít. Azaz a
finanszírozási protokollok meg-
alkotása során – a szakmai aján-
lásokon túl – elengedhetetlen az
adott országra adaptált költség-
hatékonysági elemzések, vala-
mint a rendelkezésre álló büdzsé
nagyságának figyelembevétele is.
Optimális esetben a szakmai és a
finanszírozási protokollok meg-
egyezhetnek.
Az egyes betegségcsoportok
kezelési stratégiájának koncep-
cionális áttekintésekor tehát a jó
minôségû szakmai protokollokra,
a vonatkozó nemzetközi szakmai
irányelvekre, valamint a nemzet-
közi finanszírozási gyakorlatokra
kell helyezni a hangsúlyt. A nem-
zetközi finanszírozási gyakorlat
ugyanakkor csak korlátozottan
veendô figyelembe helyi szinten
annak feltérképezésére, hogy más
országokban az adott egészségügyi
technológia milyen keretek között,
milyen feltételekkel érhetô el.
Az egyre bôvülô, rendkívül költ-
séges technológiai lehetôségekre
tekintettel, az egészségügy fenn-
tartható finanszírozása érdekében
fontos az egyes kórképek kezelése
során alkalmazható diagnoszti-
kai és terápiás eljárások helyé-
nek koncepcionális átgondolása.
A folyamatosan bôvülô indikációs
lehetôségek, diagnosztikai eljárá-
sok és a tüneti kezelés helyett oki
terápiát nyújtó, esetleg személyre
szabott kezelést biztosító eljárá-
sok elérhetôvé válása felveti azt
az igényt, hogy az egyidejûleg
jelenlévô különbözô finanszíro-
zási megoldások az átláthatóság
érdekében egységes finanszírozási
protokollba rendezôdjenek.
A finanszírozási protokollok a
gyakorlatban szûkebbek a szak-
mai protokolloknál. A szakmai
protokoll olyan bizonyítékok-
kal alátámasztott, szisztematiku-
san kifejlesztett klinikai döntési
ajánlások sorozatának rövidített
változata, amelynek célja, hogy
javítsa az egészségügyi ellátás
minôségét, hatékonyságát, vala-
mint segítse az orvost és a bete-
get a legmegfelelôbb ellátás kivá-
lasztásában.
43. – Finanszírozási protokoll
Egészség-gazdaságtani fogalomtár
Karácsonykor a család apraja-
nagyja összegyûlik egymás iránti
szeretetét kimutatni és az ünnepi
falatokat kiélvezni. Az ünnepnek
nem kell feltétlenül a drága aján-
dékokról és a nagy evészetekról
szólnia, fontosabb a meghitt han-
gulat és annak lehetôsége, hogy
ezt az élményt minél tovább élhes-
sük át együtt, jó egészségben. Az
étkezéseket is korszerûsíthetjük
ennek érdekében, hiszen válasz-
ték van, csak fel kell fedeznünk
az egészséges és egyben ízletes
ételek titkait. A legtöbb helyen a
hagyományos karácsonyi menü
a kedvenc, de nyugodtan készít-
sünk minden alkalommal néhány
újdonságot is!
Bár a zsír a legmagasabb ener-
giatartalmú tápanyagunk, mégis
szükségünk van rá a zsírban
oldódó vitaminok felszívódásá-
hoz és az ételek íz, illat, aroma
anyagainak elôcsalogatásához.
Ételeink elkészítéséhez általában
minimális zsiradék is elegendô,
mivel nem ennek mennyiségétôl
lesz ízletesebb az étel, hanem a jól
alkalmazott friss vagy szárított
fûszerektôl. A felhasznált olajok
lehetnek omega-3 tartalmú olajok
(például repceolaj, lenolaj), vagy
olívaolaj is – utóbbiból azonban
a nagyon olcsó, rossz minôségû
termékek többet ártanak, mint
használnak. Az olaj akár többször
is felhasználható, de nem szabad
180 °C-nál magasabb hômér­sék­
le­tûre hevíteni, és legfeljebb 1–2
alkalommal lehet benne sütni,
utána ki kell önteni. A túlheví-
tett vagy túl sokszor felhasznált
növényi zsiradékban karcinogén
anyagok keletkezhetnek! A mar-
garinok is bátran beépíthetôk a
receptekbe, arra azonban érdemes
ügyelni, hogy ezek jó minôségû,
alacsony transz-zsírsav tartalmú,
hidrogénezés nélkül készült ter-
mékek legyenek; ez már sokszor
fel van tüntetve a csomagoláson
is. Salátákhoz jól illenek a hide-
gen sajtolt olajok, így a kukorica-
csíra-, dió-, lenmag- és extra szûz
olívaolajok. Lássuk most a ked-
venc karácsonyi ételeinket, egy
kicsit másként elkészítve!
Halászlé
Halászlé nélkül sok családban
elképzelhetetlen a karácsony.
Szerencsére ehhez az ételünkhöz
nem szükséges sok hozzáadott
zsiradékot használni, hiszen a
hal alapléhez a passzírozandó hal
mellé tehetjük a fûszerpaprikát,
hagymát, és egyéb ízesítôket, és
majd a forrásban lévô passzíro-
zott halléhez adhatjuk a halsze-
leteket. Az így elkészülô gôzölgô,
ínycsiklandó finomságot 10 perc
fôzés után tálalhatjuk is.
Sült ponty
A klasszikus panírba vagy pap-
rikás lisztbe (használhatunk tel-
jes kiôrlésû lisztet!) forgatott
halat bô olajban történô sütés
helyett korszerûbb elômelegített
sütôben, vékonyan kiolajozott
sütôlemezre tenni és oldalanként
8–10 perc alatt készre sütni. Ha
a köret burgonyapüré, ezt készít-
hetjük alacsony zsírtartalmú és
ideális zsírsavösszetételû marga-
rinnal, de használhatunk tejet is,
sôt ki is válthatjuk light majonéz-
zel készült hagymás burgonyasa-
látával vagy franciasalátával.
Gesztenyés és aszalt
szilvás pulyka
A pulykahús értékes és zsírsze-
gény fehérje-, vas- és B
12
-vitamin
forrásunk. Érdemes fûszereket
margarinnal kikeverni, sütés
közben majd ezzel kenegethetjük
a pulyka felületét. A hús töké-
letes kiegészítôje a magas rost-
tartalmú, natúr gesztenyével és
aromás aszalt szilvával készült
töltelék. Lehetôleg már csak friss
salátát csipegessünk mellé.
Töltött káposzta
Beáztatunk egy Pataki vagy ró­
mai tálat, azaz cserépedényt.
A káposztába való húshoz válas�-
szunk fele-fele arányban darált
pulykacombot és darált zsírsze-
gény marhahúst, a töltelékbe
barna rizst vagy zabpelyhet is
tehetünk. A fûszerezés lehet inten-
zívebb, ami nem a fokozott sózást,
hanem több hagymát és ízlés sze-
rinti fûszert jelent. Rakjuk meg
a cserépedényt, mint a fazekat,
tetejére tehetünk füstölt, sovány
combszeleteket, hogy a megszo-
kott aromát se kelljen nélkülöz-
nünk. Elônye, hogy a sütôben 3–4
óra alatt elkészül, nem kell mel-
lette állni, ráadásul egészségesebb
a hagyományos változatnál.
Diós-mákos bejgli
Bejgli nélkül szinte nincs is kará-
csonyi menü, nekünk sem kell
mellôzünk fogyasztását. A tészta
elkészítéséhez használható mar-
garin, valamint akár fele adagban
teljes kiôrlésû liszt is. A töltelé-
kekbe nyugodtan rakjunk reszelt
almát, ami nem csak lazítja,
hanem vitaminokkal, ásványi
anyagokkal is dúsítja.
Gyakorlati tippek
karácsonyra:
• gondoljuk át ki jön hozzánk, és
kihez megyünk, mennyien leszünk,
• van-e közöttük speciális ét­
rendre szoruló szerettünk,
• tervezzük meg a menüket és a
bevásárló listát,
• ha céltudatosan, listával me­
gyünk vásárolni, kevesebb felesle­
ges terméket fogunk megvenni,
• az alkoholnak igen nagy az
ener­giatartalma, és persze gyer-
mekeknek nem való, ezért legyen
bôséges választék különféle ás­
vány­vizekbôl, teákból, gyümölcs-
és zöldséglevekbôl,
• legyen mindig kéznél savlekötô,
puffadáscsillapító!
Tihanyi András, dietetikus
Ünnepi étkezés – könnyedén
Az ünnepek sokunk számára egyet jelentenek a nehéz, egészség-
telen ételekkel, gyarapodó kilókkal – ez azonban egyáltalán nem
törvényszerû! Néhány – a bevásárlástól a konyhai tennivalókig
terjedô – tanács segítségével idén egészségesebb finomságok kerül-
hetnek az ünnapi asztalra.
Fotó: Matton
Fotó: Dreamstime