hirdetés
hirdetés

Dr. Géczi Lajossal, a Magyar Onkológusok Társaságának elnökével a Medical Tribune idei 7. száma közölt interjút, ezt idézzük fel.

Esterházy Péterről elnevezett emlékparkot avattak fel a rákban elhunyt író tiszteletére Budapesten, a Szent László Kórház új onkológiai centruma mellett.

Több olyan diagnosztikai módszer és készítmény létezik, amelynek hatásossága bizonyított, ám a közfinanszírozott ellátásban nem elérhető, írja az MNO.

Fej-nyak rák elleni küzdelem  világnapja (július 27.) alkalmából az Országos Onkológiai Intézet közleményben szorgalmazza, hogy az orvosok a korai tüneteknél is gondoljananak a laphám rák lehetőségére.

A laikusok nagyon sokszor félreértik mit jelent az immunterápia, s ezt gyakran kihasználják az immunrendszer erősítését ígérő termékforgalmazók – erről is olvashatnak a Rákgyógyítás Magazin 2015. nyári kiadásában.

hirdetés

Ahány forrás, annyiféle kedvezőtlen képez mutatnak a magyar rákgyógyításról az adatok -  így összegezhető a Napi.hu áttekintése, mely szerint a javuláshoz nem elég a képalkotó diagnosztikát felgyorsítani.

A kemoterápia következtében kialakuló chemo-brain monitorozására fejlesztettek ki módszert kanadai kutatók, míg holland onkológusok kimutatták, hogy a testedzés csökkenti a kezelés mellékhatásait az emlőrákos nők körében.

A hagyományosnál kétszer hatásosabb lehet az alacsony dózisú sugárkezelés, vagyis a brachyterápia a prosztatarák ellen - derült ki egy nagy léptékű, hosszú távú kanadai kutatásból.

Sok ráktípus megelőzhető lenne – írja a Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából az Origo, azok közül is kiemelve a HPV-vírusfertőzzel összefüggésbe hozhatókat.

Közzétették a tisztiorvosi szolgálat honlapján a rákmegelőzés 12 pontját, ami az Európai Rákellenes Kódex tanácsainak magyar viszonyokhoz illesztett változata.

A  kezeléseknek az orvosok által sokszor elbagatellizált, de a betegek számára lelkileg gyötrő mellékhatásai kerülnek fókuszba a Rákgyógyítás Magazin most megjelent 2015. tavaszi lapszámában.

A rákot túlélők akár évtizedekkel a kezelés befejezése után is számos fizikai és mentális problémával küzdenek, amelyek a betegségből vagy annak terápiájából fakadnak, azonban az ellátórendszer figyelmen kívül hagyja azokat.

Az elmúlt években széles összefogás alakult ki a rákbetegségek leküzdésére - erről az egészségügyért felelős államtitkár beszélt szerdán a rákellenes világnap alkalmából.

A vastagbél-daganatos betegek gyorsabb kivizsgálására és terápiájára adna plusz 150 millió forintot az egészségügyi kormányzat – értesült a NOL.

A sugár- és hormonkezelés kombinációja felére csökkenti a prosztatarák agresszív formájának halálozási arányát az idős férfiaknál – idéz egy amerikai kutatást az MNO.

hirdetés

Shirley Chaney vaszkuláris demenciával élő férjét támogatja. 53 év házasságot követően a nőnek nagy nehézséget jelentett a betegség következményeinek elfogadása, ezért úgy döntött, haragját, szomorúságát és reménytelenségét – azaz személyes gyászfolyamatát – a művészet segítségével fejezi ki.

Sok szempontból jellemző Zsolt most következő története, melyben nem csak az osztrák egészségügy gyorsaságáról és színvonaláról ír, de az is kiderül, hogy végül magyar orvoshoz került…

hirdetés

Könyveink


hirdetés