hirdetés
2021. december. 03., péntek - Ferenc, Olívia.

Tíz évvel ezelőtt törzskönyvezték az ipilimumabot, amellyel a Bristol Myers Squibb úttörő szerepet játszott az immunonkológia (IO) terén. A BMS Magyarország orvosigazgatóját, dr. Kuluncsics Zénót a vállalat jelenlegi és jövőbeli portfóliójáról kérdeztük.

A malignus mesothelioma egy ritka daganat típus, mely a belső szervek mesothel sejtjeiből alakul ki, leggyakrabban pleuralis érintettséggel. Hazánkban körülbelül évi nyolcvan-száz új megbetegedéssel számolhatunk.

Mitől személyre szabott egy onkológiai kezelés? Mit jelent a precíziós onkológia? Ezekre a kérdésekre is választ ad a Rákgyógyítás Magazin őszi száma.

A nők körében az egyik leggyakoribb halálok az emlődaganat, amely az összes daganatos megbetegedés 14 százalékát teszi ki. A halálozások számát egyharmadával csökkenthetné, ha a nők 70 százaléka részt venne a szervezett szűréseken.

A HIPEC kezelés a kiterjedt – hashártya érintettséggel is járó – petefészek daganatos betegek terápiájában kaphat jelentős szerepet.

Az Emmi, az OOI és a WHO illetékes munkatársai jelenleg is dolgoznak az onkológia területén eddig is meglévő együttműködés szélesítésén.

Sokszor nem a rák, hanem a szívet érintő szövődmények miatt romlik a daganatos betegek állapota, a CMR növelheti a túlélés esélyét.

Látogatást tett a WHO főigazgatója az egészségügyért felelős államtitkár társaságában az Országos Onkológiai Intézetben hétfőn.