hirdetés
hirdetés

Dr. Géczi Lajossal, a Magyar Onkológusok Társaságának elnökével a Medical Tribune idei 7. száma közölt interjút, ezt idézzük fel.

Esterházy Péterről elnevezett emlékparkot avattak fel a rákban elhunyt író tiszteletére Budapesten, a Szent László Kórház új onkológiai centruma mellett.

Több olyan diagnosztikai módszer és készítmény létezik, amelynek hatásossága bizonyított, ám a közfinanszírozott ellátásban nem elérhető, írja az MNO.

Fej-nyak rák elleni küzdelem  világnapja (július 27.) alkalmából az Országos Onkológiai Intézet közleményben szorgalmazza, hogy az orvosok a korai tüneteknél is gondoljananak a laphám rák lehetőségére.

A laikusok nagyon sokszor félreértik mit jelent az immunterápia, s ezt gyakran kihasználják az immunrendszer erősítését ígérő termékforgalmazók – erről is olvashatnak a Rákgyógyítás Magazin 2015. nyári kiadásában.

hirdetés

Ahány forrás, annyiféle kedvezőtlen képez mutatnak a magyar rákgyógyításról az adatok -  így összegezhető a Napi.hu áttekintése, mely szerint a javuláshoz nem elég a képalkotó diagnosztikát felgyorsítani.

A kemoterápia következtében kialakuló chemo-brain monitorozására fejlesztettek ki módszert kanadai kutatók, míg holland onkológusok kimutatták, hogy a testedzés csökkenti a kezelés mellékhatásait az emlőrákos nők körében.

A hagyományosnál kétszer hatásosabb lehet az alacsony dózisú sugárkezelés, vagyis a brachyterápia a prosztatarák ellen - derült ki egy nagy léptékű, hosszú távú kanadai kutatásból.

Sok ráktípus megelőzhető lenne – írja a Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából az Origo, azok közül is kiemelve a HPV-vírusfertőzzel összefüggésbe hozhatókat.

Közzétették a tisztiorvosi szolgálat honlapján a rákmegelőzés 12 pontját, ami az Európai Rákellenes Kódex tanácsainak magyar viszonyokhoz illesztett változata.

A  kezeléseknek az orvosok által sokszor elbagatellizált, de a betegek számára lelkileg gyötrő mellékhatásai kerülnek fókuszba a Rákgyógyítás Magazin most megjelent 2015. tavaszi lapszámában.

A rákot túlélők akár évtizedekkel a kezelés befejezése után is számos fizikai és mentális problémával küzdenek, amelyek a betegségből vagy annak terápiájából fakadnak, azonban az ellátórendszer figyelmen kívül hagyja azokat.

Az elmúlt években széles összefogás alakult ki a rákbetegségek leküzdésére - erről az egészségügyért felelős államtitkár beszélt szerdán a rákellenes világnap alkalmából.

A vastagbél-daganatos betegek gyorsabb kivizsgálására és terápiájára adna plusz 150 millió forintot az egészségügyi kormányzat – értesült a NOL.

A sugár- és hormonkezelés kombinációja felére csökkenti a prosztatarák agresszív formájának halálozási arányát az idős férfiaknál – idéz egy amerikai kutatást az MNO.

hirdetés

Az aneszteziológia és intenzív terápia kialakulása három, rendkívül jól azonosítható időszakra vezethető vissza. Ahogy én mondani szoktam, a születés körülményei, de még az időpontja is jól dokumentált.

Egyre több hírt hallani a dániai nyérc mutációról, illetve éppen tegnap jelent meg egy tudományos anyag az interneten egy másik, hasonló kihívásokat támasztó mutációról. De mik is ezek a kihívások és mit jelentenek ezek az új mutációk a mindennapok tekintetében?

hirdetés

Könyveink


hirdetés