hirdetés
 
  >   Eü-gazdaság   |   >   Gyógyítás   |   >   Tudomány   |   >   Az előző hét legolvasottabb cikkei   |   >   Kitekintő   |   >   Jogszabályfigyelő
 
hirdetés
 
e.png

Eü-gazdaság

>

Kinek, mikor térít az állami biztosító?

Baleseti egészségügyi szolgáltatás akkor vehető igénybe, ha az egészségkárosodás üzemi balesetből vagy foglalkozási megbetegedésből ered, írja az Adózóna .

>

Tanácsok az ÁEEK-nak 640 millióért

Százmilliókkal tömte ki az állami kórházak fenntartója Mészáros Lőrinc egyik bizalmasának cégét tavaly novemberben – számolt be a HírTV .

>

Mosogató mentődolgozók

Örülnek a mentősök a béremelésnek, de sok esetben így sem éri el a törvényes bérminimum szintjét – erről beszélt Kusper Zsolt az ATV -n.

>

Kincses: Ezt "elbénáztuk"

A friss HVG Portré rovatában Kincses Gyula egészségpolitikust, korábbi államtitkárt kérdezték, aki vállalja a vizitdíjat.

>

Boldogtalan magyarok

Az Independent felmérést készített, amelyben azt kutatták, melyek a legboldogabb nemzetek az Európai Unióban – számol be a Népszava .

>

Bezár a sürgősségi a Dél-pestiben

Megkezdődik a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház sürgősségi betegellátó osztályának felújítása, részlegesen, később teljesen bezár az SBO.

>

Pályázat otthoni segítőknek

Fogyatékos fiatalt vagy 14 év alatti tartósan beteg gyermeket otthonában nevelő családok segítésére hirdetett pályázatot az Emmi.

>

Az egészségügyi ellátás új dimenziója

Az EESZT a lehetőségek tárházát nyitotta meg – közölte az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár.
-
hirdetés
 
gy.png

Gyógyítás

>

A teljes mastectomia nem javít az esélyeken

A mellrákkal kezelt fiatal nők túlélési esélyei azonosak, akár hordozói a BRCA gén mutációjának, akár nem, írja egy kutatásról a BBC .
-
hirdetés
 
 GDPR – Betegek, orvosok, ipar. Adatok és adatvédelem.
 2018. február 15. Budapest, Corner Rendezvényterem

Jogszerű adatkezelés a gyógyszermarketingben.
Részletszabályok és gyakorlati megoldások a GDPR hatálybalépése után.
Ebben a témában szervezi a Medical Tribune februári konferenciáját.

További információkért és a jelentkezési lapért kattintson ide>>>

 
-
t.png

Tudomány

>

Nyugodtan tekerhetnek a férfiak

A kerékpározás nem károsítja a férfiak szexuális egészségét egy tanulmány szerint, melyben futók, úszók és kerékpárosok adatait hasonlították össze.

>

Ettől lesz agresszívebb az immunrendszer

Az immunrendszer hasonlóan reagál a magas zsír-, cukor- és kalóriatartalmú étrendre, mint a bakteriális fertőzésekre: támadóvá válik.

>

Hatékony a dohányzási tilalom

Hatásos a dohányzási tilalom bevezetése, de nem egyformán érinti a társadalom különböző rétegeit – mutatták ki amerikai kutatók.

>

Jön az önfertőtlenítő padló

Az új terméket leginkább az egészségügyben, kórházakban, orvosi rendelőkben, szociális intézményekben használnák majd.

>

Segítségnyújtás felsőfokon

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karára jelentkező hallgatók a 2018/19-as tanévtől már duális képzésben is részt vehetnek.

>

Generalista perzisztens fertőzések ellen

Erőteljes új fegyverhez jutottunk az antibiotikumrezisztens kórokozók elleni harcban, írja a Science Translational Medicine . A humán immunrendszer egy peptidjét továbbalakító holland kutatók a klinikai vizsgálatok küszöbéhez érkeztek.
-
l.png

Az előző hét legolvasottabb cikkei

>

Merkely: Rövidíteni kell az orvosképzés idejét

A Magyar Idők és a Népszava is interjút készített a Semmelweis Egyetem nemrég megválasztott rektorjelöltjével, Merkely Bélá val.

>

Megbukott az állami mobil app

Az uniós büdzséből legyártott Menta már a felhasználók elérése alapján gigantikus bukás, írja összeállításában az Index .

>

Az éjszakai műszak húsz százalékkal növeli a rákkockázatot

Azon nők körében, akik éjszakai műszakban dolgoznak, jelentősen fokozódik az emlő-, bőr-, tüdő- és gasztrointesztinális rák előfordulása. A hosszú távú éjszakai műszak az ápolónők körében az emlőrák-kockázatot pl. 58 százalékkal növeli, írja a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention tanulmánya.
-

Prizma Kreatív PR Workshop január 25-én
Díjnyertes projektek közvetlenül az ötletgazdáktól, készítőktől.
Sok aktuális és hasznos kérdésre derül fény a workshopon, ami csak a PR-ről szól, minden érdeklődőnek, aki nem csupán a hagyományos médiafelületek használatában gondolkodik.
Jöjjön el ön is, hogy ötleteket gyűjtsön, inspirálódjon, tanuljon mások sikereiből vagy éppen hibáiból!

Bővebb információ és a jelentkezési felület ide kattintva érhető el.
Kapcsolat: Hasznos Nelly, hasznos.nelly@pphmedia.hu, 061 430 4527

 
-
hirdetés
 
k.png

Kitekintő

>

Körbefőzi a magyar kórházakat

Kevés pénzből finomat – erre vállalkozott Ambrus György , a magyar gasztronómia nagyköveteként ismert mesterszakács, írja a Szabad Föld .

>

SBO: drámai a helyzet Nagy-Britanniában is

Kígyózó sorok a sürgősségin, extrém módon leterhelt egészségügyi dolgozók, súlyos orvoshiány Nagy-Britanniában is, írja a 24.hu .

>

Ukrajnában szedett újabb áldozatot a kanyaró

Rohamosan terjed a kanyaró Ukrajnában: az elmúlt tíz napban mintegy kétszázan betegedtek meg, és egy ötéves gyermek bele is halt a fertőzésbe.

>

Ingyenes konduktív szűrővizsgálat

Ingyenes konduktív szűrővizsgálatot tart a Semmelweis Egyetem Pető András Karának Pedagógiai Szakszolgálata.

>

Kiszagolják a kutyák a DNS-t

Az izzadság mellett az izolált DNS-t is képesek kiszagolni a személykereső kutyák, számol be egy kutatásról az Origo .

>

Transzplantációban vezetnek a spanyolok

Töretlenül őrzi világelsőségét a szervátültetés terén Spanyolország, ahol tavaly 5259 transzplantációt végeztek el.

>

Medicaid: csak dolgozóknak

Az amerikai kormány arra készül, hogy munkavállaláshoz kösse a szegény rétegeknek alanyi jogon járó Medicaid egészségbiztosítást.
-
k.png

Könyvajánló

Pszichiátriai interjú a klinikai gyakorlatban (3. kiad.)
szerző: MacKinnon, R.A.–Michels, R.–Buckley, P.J., fordító: Kasos Enikő

A könyv a Magyarországon 2010-ben megjelent kiadvány bővített, aktualizált kiadása, ami Amerikában az American Psychiatric Association Publishingnél immáron 3. kiadásként jelent meg. A szerzők követték a korábbi verzió szerkezetét, ugyanakkor jelentős kiegészítések is kerültek a könyvbe.

Mentalizációalapú csoportterápia (MBT-G) - Elméleti, klinikai és kutatási kézikönyv
Szerző: Sigmund Karterud, fordító. Varga-Sabján Dóra

Az olvasó az első olyan átfogó kézikönyvet tartja a kezében, ami a mentalizációalapú csoportterápiáról szól. Szerzője a könyv megírása során szoros együttműködésben dolgozott Anthony Batemannel és más, a témában szakértő csoportanalitikussal. A könyv az MBT minden olyan aspektusát lefedi, amit az ezen a területen dolgozó terapeutáknak tudnia kell. A mentalizációalapú terápiát (MBT) borderline páciensek kezelésére hatékony eljárásként tartja számon a nemzetközi szakma.

Alternativ táplálkozás - választható táplálékaink
Dr. Balogh Sándor

A növényi és húsalapú, mértékletes táplálkozási rendszertől, időszakosan vagy hosszabb időre tervezetten, sokan eltérnek. Ők és a divatdiéták rabjai az alternatív táplálékválasztók. 

Az alternatív táplálkozás kortünet. Soha ennyi „világmegváltó” fogyókúrás recept nem volt még elérhető, de vajon feltűnik-e, hogy közben a lakosság egészségi állapota összességében nem jobb, sőt romlik?

Tovább a könyvre>>>

Hogyan segítsünk a krízisben levő gyermekeknek? - A pszichiátriai sürgősségi állapotok kezelése gyermekeknél és serdülőknél
Szerkesztette: Fadi Haddad, M.D. és Ruth Gerson, M.D.

Ki ne látott már szűkebb vagy tágabb környezetében verekedős, „rossz”, „hisztis”, önsértő vagy „furcsa” gyereket? Nap mint nap találkozunk velük akár pedagógusként, szociális munkásként,  orvosként, akár egyszerű járókelőként, szomszédként, rokonként. Az első reakciónk a megdöbbenés és a harag. „Meg kellene nevelni ezt a kölyköt!” „Meg kellene őt büntetni!” Ez utóbbit az agresszív gyerekekkel meg is teszik az iskolák: megrovással, fegyelmivel vagy akár kizárással.

-
e.png

Medical Tribune előfizetés

Medical Tribune XVI. évf., 9.. szám
  Előfizetés
  > Nyomtatott
  Lapszám vásárlás
  > Nyomtatott
  -
  j.png

  Jogszabályfigyelő

  >

  36/2017. (XII. 27.) EMMI rendelet (Érvényesség: 2018.01.01.)

  36/2017. (XII. 27.) EMMI rendelet az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló 9/1993. (IV. 2.) NM rendelet és az Egészségbiztosítási Alap terhére finanszírozható járóbeteg-szakellátási tevékenységek meghatározásáról, az igénybevétel során alkalmazandó elszámolhatósági feltételekről és szabályokról, valamint a teljesítmények elszámolásáról szóló 9/2012. (II. 28.) NEFMI rendelet módosításáról

  >

  Az emberi erőforrások minisztere és a nemzetgazdasági miniszter együttes közleménye (Érvényesség: 2018.01.01.)

  Az emberi erőforrások minisztere és a nemzetgazdasági miniszter együttes közleménye a fekvő- és a járóbeteg-szakellátás és laboratóriumi ellátás teljesítményegységeinek forintértékéről

  >

  Közlemény igazolványok, oklevelek, bizonyítványok érvénytelenítéséről (Érvényesség: 2017.12.04.)

  Közlemény igazolványok, oklevelek, bizonyítványok érvénytelenítéséről

  >

  Pályázati hirdetmény betölthető állásokra (Érvényesség: 2017.12.04.)

  Pályázati hirdetmény betölthető állásokra
  -
  © 2009 - 2018, Medical Online
   A PPH Media adatkezelési tájékoztatóját ITT olvashatja.