Régen ismert, hogy a nem megfelelő táplálkozás károsítja az idegrendszer fejlődését. A múlt század közepén fedezték fel phenylketonuriás gyermekeknél, hogy a nem megfelelő táplálás következtében szellemii károsodás alakul ki. Ismert, hogy az alultápláltság, a vashiány esetén károsodik a mentális fejlődés. A táplálkozás és a mentális funkciók közötti kapcsolat lehetősége közismert.
Az elmúlt évtizedekben jelentősen megszaporodott az allergiás megbetegedések incidenciája. Számos káros pre-és postnatalis tényező az első ezer napban diszbiózishoz vezet.
Számos olyan reakció létezik, ami bizonyos élelmiszerek elfogyasztása után nemkívánatos tüneteket okoz embereken. Ezek egy része kisebb számban ételek okozta toxikus ártalmak, nagyobb része nem toxikus ártalmak.
Alapításának 110. évfordulóját ünnepli idén az Egis Gyógyszergyár Zrt. A hazai gyógyszeripar egyik meghatározó nagyvállalatának vezérigazgatójával, Poroszlai Csabával ennek apropóján beszélgettünk.
Csökkenő praxisbevételek, szinte teljesíthetetlen elvárások, átmeneti kompenzáció – ezek jellemezték az új indikátorrendszer bevezetését. Az új ösztönzőrendszer hátteréről, hibáiról, de előnyeiről is szót ejtett Póta György házi gyermekorvos.
Az emberekben a közelgő orvosi vizsgálat gondolata különböző érzelmeket válthat ki, attól függően, hogy az egyénnek milyen tapasztalatai voltak korábban.
A geriátriai sebellátás komplex megközelítést igényel, mert az idős betegeknél gyakran multimorbiditás okozta elesett általános állapot következtében alakulnak ki a különböző sebek. A sebbel élő betegek esetében az ápolási idő kitolódik, és jelentősen emelkednek a költségek is.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?