A neuropathiák gyakran társulnak népbetegségekhez, úgymint a cukorbetegséghez, hypothyreosishoz, de számos egyéb ritkább kórkép kísérőjelensége lehet. A neuropathiák gyakoriságuk ellenére sokszor aluldiagnosztizáltak, de az is előfordul, hogy a perifériás neuropathia hívja fel a figyelmet egy betegségre, vagy hiányállapotra. A szerzők az alapellátásban foglalkozó kollégák részére összefoglalják a leggyakoribb tüneteket, a neuropathiák patogenezisen alapuló osztályozását, a legfontosabb diagnosztikai és kezelési módszereket.
A nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID-ek) a leggyakrabban használt gyógyszerek közé tartoznak napjainkban. Nagyon gyakori, hogy számos nagy kardiovaszkuláris (CV) kockázatú beteg (például hipertóniások, koronáriabetegek, krónikus vesebetegek) rendszeresen szed valamilyen NSAID gyógyszert, ennek megfelelően az alkalmazásukkal kapcsolatban fellépő mellékhatások is kiemelkedő fontosságúak.
A hepatitis C vírus (HCV) fertőzés és az ebből származó lassan progrediáló májbetegség a nemzetközi hepatológia legfontosabb témaköre volt az elmúlt harminc évben.
A hepatitis C-vírus (HCV) okozta megbetegedések elleni küzdelemben jelentős előrelépést jelentett Harvey J. Alter, Charles M. Rice Michael Houghton 2020-ban Nobel-díjjal jutalmazott felfedezése az addig non-A, non B hepatitistnek nevezett májgyulladás kórokozójáról.
A hepatitis C vírus (HCV) okozta infekció jelentős közegészségügyi problémát okoz világszerte. A krónikus hepatitis C (CHC) jelentősen hozzájárul a máj-fibrosis, progresszív májműködési zavar és végül halálozás előfordulásához.
A hepatitis C-vírus (HCV) a cirrhosis, májrák, illetve az ezzel összefüggő halálozás legfőbb oka világszerte. A fertőzöttek jelentős részénél az akut infekciós fázis után krónikus betegség alakult ki, amennyiben kezelés nem történik.
A tápcsatorna különböző szakaszain jelentős számban találhatók ACE2-receptorok, ezért bír kiemelkedő jelentőséggel az extrapulmonális manifesztációk között a tápcsatornai érintettség Covidban.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?