hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 8
#1
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2019-06-12

A hipertónia kialakulásában a genetikai háttér és a stressz mellett az életmód, a táplálkozás is jelentős szerepet játszik.

#2
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2018-07-18

Nem védik a szívet az omega-3 zsírsavas étrend-kiegészítők egy nagyszabású új kutatás adatai szerint.

#3
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2014-08-14

A repceolajjal dúsított alacsony glikémiás indexű táplálék 2-es típusú diabetesben javítja a cukoranyagcserét, leginkább hipertoniás betegeken, míg a teljes kiőrlésű táplálék növeli a vaszkuláris reaktivitást.

#4
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2012-09-27

Régóta ismert, hogy az anya terhesség alatti étrendje hatással van a megszületett gyermek jóllétére, egy új vizsgálat azonban azt is kimutatta, hogy annak is jelentős szerepe van, hogy mit eszik a nő a terhesség előtt.

#5
Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2011-12-04

Minél szigorúbban vegetáriánus valaki, annál jobban kell figyelnie az étrendjére, mert hiánybetegségek fenyegetik. A növényi ételekben kulcsfontosságú tápanyagok csak kis mennyiségben fordulnak elő vagy nincsenek, illetve nem szívódnak fel a bélből.

#6
Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2009-12-19
A zsíros halakban és algákban megtalálható omega-3-zsírsav védi az állatokat a szenzoros túlterheléstől – írja a Behavioral Neuroscience egyik közleménye. 
#7
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2008-07-20
Az alfa-linolénsavat tartalmazó olajok, növények, mint például a dió, csökkentik a vérnyomást és a szívinfarktus kockázatát. Csaknem egyidőben közölték a tudományos folyóiratok egy japán és egy amerikai vizsgálat egybevágó eredményeit.
#8
Medical Tribune IV. évf.4. szám
Medical Online
2006-03-01
A Magyar Gyermekorvosok Társasága 2005. évi Nagygyűlésén, a fiatal kollégák anyagainak közreadását folytatva most dr. Szabó Éva „A transz- és az esszenciális zsírsavak összefüggései” címmel bemutatott előadását adjuk közre. A hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen zsírsavak fontos szerepet játszanak a sejtmembránok felépítésében, azok fluiditásának kialakításában. A biológiailag legfontosabb zsírsavak az n-6 esszenciális zsírsav, a linolsav, valamint a belőle képződő arachidonsav, és az n-3 esszenciális zsírsav, az alfa-linolénsav, valamint a belőle képződő dokozahexénsav. Az emberi szervezetben előforduló telítetlen zsírsavak többsége cisz konfigurációjú, míg a transz helyzetű zsírsavak legnagyobb részben a növényi olajok hidrogénezése során keletkeznek, és a táplálékkal kerülnek szervezetünkbe. A transz zsírsavak a telített zsírsavakéhoz hasonló, alapvetően kedvezőtlen, míg a cisz izomerek élettanilag kedvezőbb hatásúak. Mivel a cisz és transz izomerek ugyanazokat az enzimeket használják fel metabolizmusuk során, több tanulmány is felvetette, hogy a transz zsírsavak megzavarhatják az esszenciális zsírsavak metabolizmusát.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?