A nem alkoholos zsírmájban szenvedő betegek kardiovaszkuláris szempontból veszélyeztetettek. Nem egyértelmű azonban, hogy ez a kapcsolódó kockázat milyen magas.
A nem alkoholos zsírmájbetegség az összes májbetegség közül a leggyakoribb. A fejlett országokban a felnőtt lakosság mintegy harmadát érinti. Kimondásához ki kell zárni a májkárosodást okozó alkoholfogyasztást, gyógyszereket vagy vírushepatitiseket.
A Journal of Hepatology folyóiratban jelent meg az ESPRESSO vizsgálat összefoglalása, mely szerint az elhízott édesanyák gyermekeinél háromszoros a nem-alkoholos eredetű zsírmáj kialakulásának kockázata az egészséges testtömegű anyákéhoz képest.
Az OTSZ Online szerint egyre több adat igazolja, hogy 2-es típusú diabeteses betegekben meglepően magas a zsírmáj, az előrehaladott májfibrosis és cirrhosis előfordulása.
A Klebsiella pneumoniae baktérium képes a táplálékkal elfogyasztott szénhidrátból alkoholt előállítani, ilyen módon fokozva a nem-alkohol okozta zsírmáj kialakulásának kockázatát.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?