Kiemelt cikkünk

Fókuszban a bázisinzulinok 

Az elmúlt években számos olyan adat gyűlt össze, amely azt sugallja, hogy kapcsolat áll fenn a vércukorértékek ingadozása és a krónikus mikro-, illetve makrovaszkuláris szövődmények kialakulása, valamint a kardiovaszkuláris mortalitás között. Ma már a kezelési irányelvek nemcsak a HbA1c-céltartományának elérését, hanem a nagy vércukorszint-ingadozások elkerülésének fontosságát is hangsúlyozzák. Dr. Putz Zsuzsanna írása.

-
t.png

További cikkek

>

A hüvelyesfogyasztás mint orvosság

A B-vitaminban és ásványi anyagokban gazdag hüvelyesek fogyasztása jelentősen csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét.

>

Sokkal több a cukorbeteg

Több mint hetven százalékkal nőtt a magyar cukorbetegek száma az elmúlt másfél évtizedben – olvasható a semmelweis.hu -n.

>

Az antidiabetikumok (is) felelősek a csonttörésekért

A cukorbetegség a csontritkulás és a csonttörések fokozott rizikójával is kapcsolatba hozható. Sok esetben az antidiabetikumok felelősek a csonttörésekért, közölte a PharmaOnline .

>

Érzékenyítik a spektrométert

A diabétesz, a tumor metasztázis, az Alzheimer-kór molekuláris részleteihez vihet közelebb az az eszköz, amelyre 101 milliót költhet az ELTE.

>

Élhetőbb élet degludek inzulinnal

Az egyenletes vérszint megengedi az injekciózás alkalmankénti „csúsztatását” is, anélkül, hogy ez a szénhidrát-anyagcsere stabilitását érdemben veszélyeztetné, közli a PharmaOnline.

>

Fogamzásgátlót szedő cukorbetegek trombózisveszélyben

A cukorbetegség már önmagában megnöveli a thromboembóliás események kialakulásának kockázatát, írja a PharmaOnline.

>

Sitagliptin a 2-es típusú diabetes mellitus kezelésében

A metformin utáni második lépcsőben adható orális antidiabetikumok sorából kiemelkedik a DPP-4-gátlók csoportja.

>

Diabéteszkockázattal jár a sztatinkezelés

A koleszterincsökkentő sztatinok idősebb nők esetében megnövelik a diabétesz kialakulásának esélyét, közli a PharmaOnline.

>

Duplázódott a cukor- és szívbetegek száma

Míg 2003-ban tízezer 19 évesnél idősebb magyarból 627 volt cukorbeteg, 2015-re gyakorlatilag megduplázódott a számuk, írja a VG.

>

A diabéteszes láb ellátásának multidiszciplináris szemlélete

A diabétesz mellitus gyakori szövődménye a diabéteszes láb szindróma; a lábamputációknak több mint felét cukorbetegeknél végzik.

>

A cukorbetegek kiégése ellen

A diabéteszes betegek burnoutját vizsgáló felmérés mellett egy fontos alapkutatási eredmény is megjelent: a malária kezelésében használatos artemisinin képes a hasnyálmirigy alfasejtjeit inzulintermelő bétasejtekké alakítani.
-
© 2009 - 2021, Medical Online
 A PPH Media adatkezelési tájékoztatóját ITT olvashatja.