2021. július. 28., szerda - Szabolcs.
hirdetés
hirdetés

„Moss kezet, hogy megóvd betegeidet!”

Hogyan vehetők rá az orvosok a kézmosásra?

Az Egyesült Államokban a kézmosásra vonatkozó compliance aránya csupán 40 százalék, és noha évek óta folynak olyan programok, amelyekkel tudatosítani akarják az orvosokban a kézmosás vagy a fertőtlenítőszeres gél használatának jelentőségét, ezekkel nem mentek sokra. Egy új vizsgálatnak az az üzenete az orvosok és az ápolónők számára, hogy: „Ne magadra gondolj! Gondolj a betegekre!”

A Psychological Science-ben nemsokára megjelenő egyik közlemény szerint az egyik gond a kórházakban levő feliratok szövege. Vizsgálatukban azt találták, hogy ha e szöveget („Moss kezet, hogy megóvd magad!”) arra cserélik, hogy „Moss kezet, hogy megóvd betegeidet!”, ez az orvosok és a nővérek egy részét jobban motiválja a gyakoribb kézmosásra.

Dr. David Hoffmann, a Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetem professzora, a közlemény egyik szerzője ezt így magyarázza: „Sok egészségügyi dolgozó úgy érzi, hogy állandóan betegek között van, mégsem betegszik meg gyakran; immunrendszere nagyon erős. Ha azonban eszükbe jut a hippokrátészi eskü, amelyhez minden orvos tartja magát, és amely szerint a legfőbb követelmény az, hogy az orvos ne ártson betegének, akkor más a helyzet. Ha olyan feliratot látnak, amely azt üzeni, hogy itt van egy sérülékeny beteg, akire vigyázni kell, motiváltabbak lesznek, hogy ne ártsanak a kézmosás elmaradásával a páciensüknek.”

A feltevést dr. Hoffman és munkatársa, dr. Adam Grant úgy ellenőrizték, hogy egy nagy észak-karolinai kórházban megmérték, mennyi szappant és kézfertőtlenítőt használnak az egészségügyi dolgozók. Ezután kicserélték a kézmosók fölötti feliratokat, és megismételték a mérést. Az első felirat ez volt: „A kéz higiénéje megelőzi, hogy megbetegedj.” A második felirat szövege: „A kéz higiénéje megelőzi, hogy pácienseid megbetegedjenek.” Alkalmaztak egy kontroll feliratot is: „Moss kezet!”

Két héten át vizsgálták az egyes feliratok hatását. A betegcentrikus felirat hatására 33 százalékkal több szappan és fertőtlenítő fogyott, mint a másik két felirat esetén.

A vizsgálat második fázisában képzett megfigyelők regisztrálták, milyen gyakran mosnak kezet az egészségügyi dolgozók. A betegcentrikus felirat 10 százalékkal növelte a kézmosási gyakoriságot, ami nem nagy szám, de statisztikailag szignifikáns volt a változás.

A szerzők az eredmények alapján azt javasolják, hogy vezessék be a kórházakban a betegcentrikus feliratot. Egyes szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy ugyan minden olyan beavatkozás hasznos, amellyel növelhető a kézmosások száma, de az alacsony compliance okai komplexek és változatosak. Egy 2009-es jelentés, amelyet egy 19.000 kórházat és ápolási otthont akkreditáló bizottság írt, arról számol be, hogy a kézmosás elmaradásának oka kórházanként más és más, sőt ugyanazon emeleten levő osztályonként is különbözik. Voltak orvosok, akik azt mondták: amikor bemennek a betegszobába, tele van a kezük mindenfélével. Mások azt panaszolták, hogy a sok szappantól kiszárad a kezük, megint mások pedig kényelmetlennek találták a kézmosó vagy a szappan elhelyezését.

Egy felirat megváltoztatása nem fogja megoldani a problémát – vélekedett a bizottság vezetője; mindenesetre egy lépés a jó irányba.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: The New York Times Blog, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Az Alkotmánybíróság óvatoskodva döntött: a kuruzslótörvény velünk marad, de nem lehet alkalmazni, mert alaptörvény-ellenes.

Mindenkinek jár az emberhez méltó élet. Ezért küzd a fővárosban hat bátor nő, akik sorstársaik helyett is harcolnak súlyos-halmozott fogyatékossággal élő gyermekeikért, és saját magukért.