2021. július. 31., szombat - Oszkár.

Robotasszisztált műtétekre van szükség

A Magyar Urológusok Társasága október 6-8 között Budapesten tartja XVI. Kongresszusát. Mint prof. dr. Pajor László, a Szegedi Tudományegyetem Urológiai Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanára, a társaság elnöke lapunk kérdésére elmondta: a kongresszus résztvevői számára egy évre a továbbképzés is megoldódik, hiszen a neves hazai és külföldi előadók segítségével megismerhetik az elmúlt időszak valamennyi technikai, eljárásbeli és a gyógyszeres újdonságát, és műtéti bemutatókon is részt vehetnek.

Korábban a Magyar Urológusok Társasága (MUT) háromévente rendezett nemzetközi résztvevőkkel országos kongresszust – mondja Pajor László –, azonban ezt két éve megváltoztatták, ugyanis annyira felgyorsult a tudomány, annyi a technikai, eljárásbeli és a gyógyszeres újdonság, hogy szükségessé vált évente összegyűlni és megvitatni az eredményeket.

Az idei kongresszust Budapesten rendezi a MUT, a szervezésben három nagy múltú budapesti osztály fogott össze, a Jahn Ferenc kórház, a Péterfy Sándor utcai és az Uzsoki úti kórház urológiai osztálya.

A kongresszus strukturálisan 3 fő részre osztható, amelyekben a szervező bizottság által kijelölt forró témákat magyar és meghívott nemzetközi előadók tekintik át.

Ilyen téma például a prosztatarák kezelése. Ezen a területen Magyarországon is fordulat következett be az elmúlt néhány évben. Egyrészt az évente megrendezésre kerülő urológiai hét miatt már a magyar társadalom is megbarátkozott a gondolattal, hogy időben kell orvoshoz fordulni. A prosztatarák, amikor még meg lehet gyógyítani, semmilyen tünetet nem okoz, azaz csak a szakember tudja felfedezni. Másrészt a terápiában is nagy változás történt: a prosztatát az ondóhólyaggal együtt laparoszkóppal távolítják el.

A világban még ennél is előrébb járnak, robotasszisztált műtéteket végeznek. Magyarországon robot nincs, de a környező országokban igen: nemcsak a gazdag Ausztriában, de Romániában is négy, Csehországban hat. A kongresszuson lesz robot- és laparoszkópos beszámoló, sőt műtéti bemutató is. Ha nem akarunk lemaradni, Magyarországon is szükség van a robotasszisztált műtétek bevezetésére, hangsúlyozza Pajor László.

Más daganatos betegségekkel is foglalkozik a konferencia, forradalmi változás történt ugyanis a vesedaganatok kezelésében – néhány évvel ezelőtt még az áttétes vesedaganattal semmit sem lehetett kezdeni, ma már vannak gyógyszeres kezelési lehetőségek – erről is lesznek beszámolók.

Nincs ilyen nagy áttörés a hólyagdaganatok kezelésében, holott minden fórumon elmondjuk a lakosságnak, folytatja a MUT elnöke, hogy a véres vizelettel orvoshoz kell fordulni, mert ez a tünet, amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik, hólyagrákot jelent.

A tumorok mellett a konferencia második fő témája a vizelettartási nehézségek, különösen a női inkontinencia – amely sokkal gyakoribb, mint a férfi – kezelése lesz. Műtéti és gyógyszeres megoldások is léteznek, nálunk is rendelkezésre állnak a korszerű eljárások. Azonban az ellátást még mindig a betét jelenti, holott nem betét kell egy jó állapotú nőbetegnek, hanem végleges gyógyulás.

A harmadik kiemelt téma a különböző urológiai fertőzések, ami nem különleges, viszont rendkívül gyakori megbetegedéseket jelent. Az Európai Urológiai Fertőzéses Betegségek Társasága a MUT kongresszusával egy időben és egy helyen tartja a gyűlését – így párhuzamos előadássorozatról van szó, és a MUT kongresszusának résztvevői meghallgathatják a kiváló külföldi előadókat is – teszi hozzá Pajor professzor.

Prof. dr. Pajor László írása a ma kezdődő Urológiai Hét apropóján

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés