hirdetés
hirdetés
2021. június. 18., péntek - Arnold, Levente.
hirdetés

Karcsi és a csokoládégyár

Roald Dahl gyerekkönyvének csokoládégyárosa, Vonka Vilmos meglehet, hogy az emberiség jótevője volt – legalábbis egy új metaanalízis szerint, amely azt mutatta ki, hogy a csokoládé jót tehet a szívnek.

Hat vizsgálatban azoknak, akik a legtöbb csokit ették – hetente legalább két szeletet –, 37 százalékkal kisebb volt az esélyük bármilyen kardiovaszkuláris betegségre, összehasonlítva azokkal, akik kevesebbet ettek. Három vizsgálatban pedig a legtöbb csokit fogyasztóknak 29 százalékkal kisebb volt a stroke-kockázatuk.  Az eredményt dr. Robert Franco, az angliai Cambridge-i Egyetem munkatársa tette közzé; eredményei az Európai Kardiológiai Társaság találkozóján hangzottak el, és egyidejűleg a BMJ online kiadásában is megjelentek.

Mivel oksági kapcsolatot egy metaanalízis alapján nem lehet megállapítani, dr. Franco felhívta a figyelmet arra, hogy több kísérletes vizsgálatra van még szükség, mielőtt igazoltnak lehetne tekinteni a csokoládé jótékony hatását és javaslatot lehetne tenni az egészséges étrendbe való beépítésére. Hozzátette, hogy a kereskedelemben kapható csokoládék általában sok zsírt, cukrot és kalóriát tartalmaznak, és ez ellensúlyozhatja potenciális előnyeiket.

Több korábbi vizsgálat – melyek közül egyeseket csokoládégyártók finanszíroztak – már kimutatta a csokoládé, főleg a sötét étcsokoládé jó hatását a szívre – ezt a csoki antioxidáns, antihipertenzív, gyulladásellenes, anti-aterogén, illetve antitrombotikus hatásának tulajdonították. Felmerültek más magyarázatok is, amelyek az inzulinszenzitivitással, a vaszkuláris endotél funkcióval, illetve a nitrogén-monoxid termeléssel voltak kapcsolatban.
Ez késztette arra dr. Francót és kollégáit, hogy újra megvizsgálják a kérdést. Hét vizsgálatot választottak ki – hat megfigyeléseset és egy keresztmetszetit –, amelyek egyikét sem finanszírozták az édességipar képviselői. A vizsgálatokban összesen 114.009 személy vett részt az USA-ból, Japánból, Hollandiából, Svédországból és Németországból.

A vizsgálatokban a résztvevők csak a csokoládéfogyasztásról számoltak be, arról nem, hogy milyen fajta csokit ettek. Mivel az egyes vizsgálatokban más-más módon mérték a csokievést, dr. Francóék csupán a kevés és sok csokoládét fogyasztókra osztották fel a személyeket.


A hat vizsgálat közül azokban, amelyekben a kimenetel a kardiovaszkuláris betegség volt, háromban szignifikánsan, háromban nem szignifikánsan csökkent a betegség kockázata a legtöbb csokoládét fogyasztó személyekben. Az összesített elemzés szignifikánsan kisebb kockázatot mutatott ki.

A stroke kockázatára vonatkozó három vizsgálat közül egyben szignifikánsan és kettőben nem szignifikánsan csökkent a kockázat a legtöbb csokoládét evőkben. Az összesített elemzés eredménye itt is szignifikáns volt.

Dr. Franco azt mondta, amennyiben oksági kapcsolat áll fenn a csokoládéfogyasztás és a jótékony hatások között, akkor sem lehet egyelőre tudni, hogy ezért a csokoládé mely alkotóeleme lehet felelős.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Medpage Today, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink