2021. június. 23., szerda - Zoltán.
hirdetés

 

Antitestek a tumorsejtek belső fehérjéi ellen

Szingapúri tudósok a rákos sejtek belsejében lévő onkogén proteinek elleni antitestekkel kísérleteznek. A Science Translational Medicine legutóbbi számában megjelent tanulmány szerint az antitestek az eddigi elképzelésekkel szemben igenis bejuthatnak a sejtek belsejébe, így új út nyílhat meg a rákellenes kezelés, illetve a tumorok elleni vakcináció terén.

Ke Guo és munkatársainak írása szerint az antitesteken alapuló terápia nagyobb specificitása és emiatti nagyobb hatékonysága okán hosszabb túlélést és jobb életminőséget biztosít, mint a kemoterápiás szerek. Azonban eddig úgy gondolták, hogy az antitestek túl nagyok ahhoz, hogy bejussanak a sejtek belsejébe, ezért csak olyan antitest-terápiákat fejlesztettek ki, amelyek a rákos sejtek extracelluláris, illetve sejtfelszíni fehérjéit célozzák meg.

Sok onkogén fehérje található a tumorsejtek belsejében is, így például foszfatázok, kinázok vagy transzkripciós faktorok. Ke Guo és munkatársai három ilyen proteint választottak ki: PRL-3 (phosphatase of regenerating liver 3), EGFP (enhanced green fluorescent protein) és mT (polyomavirus middle T).

A kutatók két megközelítést is megvizsgáltak: egyrészt megnézték, hogy a proteinek ellen készített antitestek hátráltatják-e a tumornövekedést rákos egerekben – ez a terápiás megközelítés –, illetve, hogy a nem rákos kísérleti állatoknak adott antigének ellen kialakuló saját immunválasz akadályozza-e a későbbi tumorfejlődést – ez a vakcinációhoz hasonló, megelőző irányvonal.

A Science híroldalán olvasható beszámoló szerint mindkét megközelítés sikerrel járt: az antitestekkel kezelt tumoros egerek kevesebb súlyt veszítettek és kevesebb metasztázis nőtt a szervezetükben, mint a kontroll állatokban, illetve a vakcina-stílusú kezelés is lassította a tumorterjedést, valamint növelte az állatok élettartamát.

Mint Jocelyn Kaiser írja, egyelőre nem tudni, hogyan működik az eljárás, az is elképzelhető, hogy a célbavett fehérjék valahogy a sejtfelszínre jutnak, és az ott hozzájuk kapcsolódó antitestek által beindított immunválasz öli meg a tumorsejteket, azaz az eddigi módszerekhez képest nem történik alapvető újdonság. Azonban az is elképzelhető, hogy az antitestek igenis bejutnak a sejtek belsejébe, és öngyilkosságra késztetik a tumorsejteket, ahogy ez bizonyos autoimmun betegségeknél is előfordul.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: Science Translational Medicine, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink