hirdetés
hirdetés
2021. június. 18., péntek - Arnold, Levente.
hirdetés

A természetes transz zsír nem káros

A kérődző állatokban termelődő transz zsíroknak semmiféle káros hatásuk nincs, sőt jó hatást gyakorolnak az egészségre: vannak bizonyítékok arra nézve is, hogy csökkentik a kardiovaszkuláris betegségek és a rák kockázatát.

Nálunk még nem jött divatba, de az Egyesült Államokban már feltüntetik az élelmiszerek címkéin, hogy mennyi transz zsírt tartalmaznak. Ott már közismertté vált, hogy a transz-zsír ártalmas – ha általában nem is tudják, hogy miért. A transz zsír káros egészségügyi hatásaival azonban a szakértők nagyon is tisztában vannak, de még ebben a körben sem terjedt el, hogy nem minden transz zsírt lehet egy kalap alá venni.

Erről ír Spencer Proctor, a kanadai Albertai Egyetem táplálkozási szakértője munkatársaival együtt készített tudományos áttekintésében. Hangsúlyozza, hogy a kérődző állatokban (pl. a marhákban) termelődő transz zsíroknak semmiféle káros hatásuk nincs, sőt jó hatást gyakorolnak az egészségre: vannak bizonyítékok arra nézve is, hogy csökkentik a kardiovaszkuláris betegségek és a rák kockázatát.

Mint ismertetik, a természetes transz zsírok zsírsav profilja egészen más, mint az ipari transz-zsíroké, és ez magyarázza eltérő hatásukat. A kérődzőkben keletkező transz-zsírok az állatok húsában és a tejtermékekben találhatók meg, míg az ipari transz zsírok a részlegesen hidrogénezett növényi olajok alkotóelemei, és ez utóbbiak szoros kapcsolatban állnak a magas koleszterinszinttel és a koronáriabetegséggel.

A fogyasztókat folyamatosan olyan információkkal bombázzák, hogy mit helyes és mit nem helyes enniük. Az elkerülendő élelmiszerek listáját gyakran a zsír vezeti, és a transz zsírról különösen rossz a vélemény.

„Nagy előrelépés lenne, ha az élelmiszerek címkéin másképp tüntetnék fel a transz zsírokra vonatkozó információt. Jelenleg az Egyesült Államokban és Kanadában a tranzs zsír tartalom kiszámításakor a természetes transz zsírokat is együvé sorolják az ipari transz zsírokkal, ami félrevezeti a fogyasztót. Meg kell változtatnunk ezt a megközelítést, ha a tudomány jelen állásának megfelelő információkat akarunk közölni” – mondta Proctor. Hozzátette, hogy egyes európai országokban a transz zsír tartalomba nem számítják be a természetes tranzs zsírokat. Egy másik lehetőség az, hogy külön-külön tüntessék fel a természetes és az ipari transz zsír tartalmat.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Science Daily, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink