hirdetés
hirdetés
2021. június. 18., péntek - Arnold, Levente.
hirdetés

A Roche kísérleti gyógyszere eredményesebb a metasztatikus emlőrák standard kezelésénél

A Roche fázis 2 vizsgálatában, amelyben HER2-pozitív metasztatikus emlőrákos betegeket kezeltek vagy transtuzumab emtansine-nal, vagy standard módon (transtuzumab és docetaxel), az előbbi terápia esetén hosszabb volt a progressziómentes túlélés és jóval kisebb volt a súlyosabb mellékhatások aránya.

A Roche bejelentette, hogy nemrég befejeződött fázis 2 vizsgálatában, amelyben HER2-pozitív metasztatikus emlőrákos betegeket kezeltek vagy transtuzumab emtansine-nal (T-DM1), vagy standard módon (transtuzumab [Herceptin] és docetaxel kemoterapeutikum), az előbbi terápia esetén mintegy 5 hónappal hosszabb volt a progressziómentes túlélés és feleannyi volt csak a súlyosabb mellékhatások aránya, mint a standard kezelés alkalmazásakor.

Az új, kísérleti stádiumban levő gyógyszer, a transtuzumab emtansine sajátossága, hogy a DM1 nevű kemoterápiás szert egy antitesthez (a transtuzumabhoz) kapcsolták, és így a kemoterapeutikum szelektíven a HER2-pozitív tumorsejtekbe jut, ahol elpusztítja azokat, miközben a transtuzumab blokkolja a ráksejteket szaporodásra serkentő jeleket és mozgósítja az immunrendszert a rák ellen.

A Roche TDM4450g nevű fázis 2 multicentrikus vizsgálatába 137, korábban nem kezelt metasztatikus emlőrákos beteget vontak be 108 centrumban, szerte a világon. A betegeket véletlenszerűen két csoportra osztották: az egyiket T-DM1-gyel kezelték, a másik a standard terápiában (Herceptin és docetaxel) részesült. Az elsődleges végpont a progressziómentes túlélés és a biztonságossági profil volt, a másodlagos végpontok a teljes túlélés, az egy éves túlélési arány, az objektív válaszarány, az objektív válasz tartama és a klinikai haszon rátája voltak.

A legfontosabb eredmények a következők:

A T-DM1 karon szignifikánsan hosszabb volt a progressziómentes túlélés, mint a Herceptin plusz kemoterápia karon (a medián értékek 14,2, illetve 9,2 hónap voltak, HR (kockázati arány) =0,59, p=0,035).

Az objektív válaszarány a T-DM1 karon nagyobb volt, mint a Herceptin plusz kemoterápia karon (64,2, illetve 58,0 százalék).

A gyakori és a súlyos (3-as vagy magasabb fokozatú) káros mellékhatások aránya szignifikánsan kisebb volt a T-DM1 karon, mint a Herceptin plusz kemoterápia karon.

A transtuzumab emtansine esetében a leggyakoribb káros mellékhatások a következők voltak: fáradtság (49,3 százalék), émelygés (47,8 százalék), a máj és más szervek által termelt aszpartát-aminotranszferáz (AST) enzim szintjének megemelkedése (39,1 százalék) és láz (39,1 százalék).

A Herceptin plusz kemoterapeutikum karon jelentkező leggyakoribb káros mellékhatások: hajhullás (66,7 százalék), neutropénia (63,6 százalék), hasmenés (45,5 százalék) és fáradtság (45,5 százalék).

Összességében a T-DM1 karon 46,4 százalékban fordultak elő súlyosabb mellékhatások, míg a standard kezelés mellett 89,4 százalékban. A mellékhatások miatt a T-DM1 karon az esetek 7,2 százalékában, a standard terápia karon 28,8 százalékban kellett megszakítani a kezelést. A T-DM1 kezelés során fellépő leggyakoribb súlyos mellékhatások: két májenzim (AST és ALT) szintjének megemelkedése és alacsony trombocitaszám (összesen 8,7 százalék). A Herceptin plusz kemoterápia mellett a neutropénia (60,6 százalék), a leukopénia (25,8 százalék) és a neutropéniával járó láz (13,6 százalék) voltak a leggyakoribb súlyos mellékhatások.

A teljes túlélésre vonatkozó adatok jelenleg még nem értékelhetők. Mindkét csoportban ugyanannyian haltak meg, és egyetlen haláleset sem volt a terápiához köthető.
Már folyamatban van három fázis 3 vizsgálat a transtuzumab emtansine-nel kapcsolatban, amelyekben különböző más terápiás eljárásokéval vetik össze a hatását.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: WorldPharmaNews/MedicalOnline-Pharma-klub)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink