2021. június. 20., vasárnap - Rafael.
hirdetés

 

A jó apának alacsonyabb a tesztoszteron szintje

A legférfiasabb hormon, a tesztoszteron szintje lecsökken, amikor a férfiből szülő lesz. És minél többet foglalkozik a gyermekével – pelenkát cserél, térdén ringatja a kicsit, meséléssel szórakoztatja –, annál nagyobb mértékű ez a csökkenés. Ezt állapította meg az első nagy vizsgálat, amelyben megmérték a férfiak tesztoszteron szintjét akkor, amikor egyedülállók és gyermektelenek volt, majd több évvel később, amikor már gyermekük volt, megismételték a mérést. A szakértők szerint a kutatásból következtetések vonhatók le az apaság biológiájára és a hormonok szerepére a férfiakban.

A kommentárok szerint a vizsgálat azt sugallja: a férfiak hormonális rendszere evolúciósan úgy alakult ki, hogy elkötelezzék magukat a családjuknak, ha már gyermekük született. Másrészt az is látszik belőle, hogy nem csupán a hormonok befolyásolják a viselkedést, hanem a viselkedés is hatással van a hormonális állapotra. Kiderül ebből az is, hogy az anyáknak szükségük van segítségre a gyereknevelésben.

„Ez az, amit a férfi a házasságba invesztál” – mondta Carol Whitman, az Emory Egyetem antropológusa, aki nem vett részt a vizsgálatban. „Az alacsonyabb tesztoszteron szinttel a férfi azt mondja, hogy ’Itt vagyok, nem keresgélek más nőt, mindent megteszek, hogy jó legyen a kapcsolatunk.’ Az a nagyszerű ebben a vizsgálatban, hogy világossá tette: a több nem mindig jobb. Gyorsabb, nagyobb, erősebb – nem, nem mindig ez kell.”

A szakértők szerint a vizsgálat jelentős hozzájárulás a hormonkutatáshoz, mivel igen sok résztvevője volt: 600 Fülöp-szigeteki férfi, akik 1983–84-ben születtek. Valamennyiük tesztoszteron szintjét megmérték 21 éves korukban, majd kb. öt évvel később. Bár a tesztoszteron szintje már ebben az életkorban is csökken a korral, azokban a férfiakban, akiknek közben gyermekük született, a csökkenés sokkal nagyobb mértékű volt, mint a gyermektelen férfiakban, mintegy kétszer akkora. A legalacsonyabb tesztoszteron szintet azokban mérték, akik naponta több mint három órát foglalkoztak a gyerekükkel – játszottak velük, mosdatták, öltöztették, etették őket és olvastak nekik.

Korábban kisebb vizsgálatokban mintegy pillanatfelvételt készítettek a tesztoszteron szintről, és kimutatták, hogy az apákban alacsonyabb, mint a gyermektelen férfiakban. Ezekből azonban nem derült ki, hogy az apaság következtében csökkent-e a tesztoszteron szintje vagy pedig az alacsonyabb tesztoszteron szintű férfiakból nagyobb valószínűséggel lettek apák.

A mostani vizsgálatban – mondta Christopher Kuzawa, a Northwestern Egyetem antropológusa, a kutatás egyik társszerzője – választ lehetett adni a fenti kérdésre, ugyanis kimutatták, éppen a magasabb tesztoszteron szintű férfiakból lett nagyobb valószínűséggel apa. Ennek talán az az oka, hogy ezek a férfiak sikeresebbek voltak a nőkért való vetélkedésben, esetleg vonzóbbnak vagy egészségesebbnek látszottak. A tudósok ennek azt a biológiai jelentőséget tulajdonítják, hogy a magasabb tesztoszteron szint előnyt jelent a pártalálásban, de azután a szint csökkenése alkalmasabbá teszi a férfit a családi életre.

„Egy papa, akinek alacsonyabb a tesztoszteron szintje, talán érzékenyebb a gyermekétől származó jelzésekre, viszont kevésbé fogékony a vonzó nőktől származókra” – véli Peter Gray, a Las Vegas-i Nevadai Egyetem antropológusa.

Más kutatások is utaltak már arra, hogy a viselkedés és a kapcsolatok befolyásolják a tesztoszteron szintet. Egy vizsgálatban, amelyet a légierő veteránjain végeztek, azt mutatták ki, hogy válás után emelkedett a tesztoszteron szint. A Harvard Business School diákjain végzett kutatásban pedig a szerelmi kapcsolatban levő diákoknak alacsonyabb volt a tesztoszteron szintje, mint az ilyen kapcsolatot nélkülözőknek. Alacsonyabbnak találták a tesztoszteron szintet tanzániai férfiak egy olyan csoportjában is, akik aktívan részt vettek gyermekük nevelésében, míg egy szomszédos csoportban, ahol ez nem dívott, magasabb volt a hormon szintje.

Mi több, ezt a jelenséget állatokban is megfigyelték, például madarakban és emlősökben (utóbbira egyik példa a selyemmajom).

A férfiakban felmerülhet az az aggodalom, hogy az alacsonyabb tesztoszteron szint miatt férfiatlanabbak lesznek. Ez azonban nincs így: sokkal kisebb mértékű hormonszint változásokról van, mint amilyenek a nemi jelleg vagy a libidó érzékelhető változásához kellenének.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: The New York Times, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink