hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Vizi E. Szilvesztert díszdoktorává választotta az Athéni Egyetem

Vizi E. Szilvesztert díszdoktorává választotta az Athéni Egyetem, a Széchenyi-díjas akadémikus kedden veszi át az oklevelet a görög fővárosban.

"Az Athéni Egyetem díszdoktorává avat az elmúlt évtizedekben kifejtett tudományos tevékenységemért, azért, mert felfedezéseimmel hozzájárultam az emberi gondolkodás és a központi idegrendszeri betegségek jobb megértéséhez, új gyógyszerek kifejlesztéséhez" – mondta a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke. Mint Vizi E. Szilveszter kiemelte, számára az Athéni Egyetem elismerése különös jelentőséggel bír.

"A Magyar Tudományos Akadémia székházának megépítéséhez nagyon jelentős összeggel járult hozzá báró Sina Simon (1810-1876) görög származású földbirtokos, diplomata és mecénás, aki nem mellesleg a Görög Tudományos Akadémia megalapítója is volt. 2006-ban az MTA Nádor utcai irodaházában avattuk fel az Akadémia két mecénása, Széchenyi István és Sina Simon emléktábláját.A másik ok az a meghatározó befolyás, amelyet a görög kultúra, a görög gondolkodók gyakoroltak az európai kultúrára. Az Athéni Egyetem díszdoktorsága ezért számomra különleges jelentőséggel bír és különleges megtiszteltetést jelent" – fogalmazott Vizi E. Szilveszter.

Vizi E. Szilveszter (1936) kutatási területe a központi és perifériás idegrendszer ingerület-átvitelének fiziológiai szabályozása és gyógyszeres befolyásolhatósága, a neuronok közötti kölcsönhatás, áthallás. Nevéhez fűződik többek között egy új agyműködési modell. Félezernél több tudományos publikáció szerzője vagy társszerzője, ebből számos könyv, illetve gyűjteményes kötet született.

A londoni Európai Akadémia (Academia Europaea) és a salzburgi Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagja, a Belga Királyi Orvosi, az Oroszországi Orvostudományi és a Román Akadémia tiszteletbeli tagja. Munkásságát egyebek közt Széchenyi-díjjal (1993), Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével (1997), Prima Primissima díjjal (2003) ismerték el.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink