hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Visszavonta peptides téziseit

A Harvard Nobel-díjas professzora arra kérte a Nature Chemistry szerkesztőit, hogy töröljék 2016-os tanulmányát, írja a Qubit.

Jack William Szostak, a Harvard Nobel-díjas molekuláris biológus professzora sűrű elnézések közepette arra kérte a Nature Chemistry szerkesztőit, hogy töröljék azt a jeles és sokat tapasztalt redakció által befogadott 2016-os tanulmányát, amelyben nem kevesebbett állított, mint hogy kollégáival közösen megtalálta az élet egyik rejtélyét.

Ez a rejtély nem más, mint a Föld bolygóvá válása után, olyan 3 milliárd évvel ezelőtt már fortyogó őslevesben feltehetően létező oligoarginin peptid (a fehérjék építőanyagaként is szolgáló aminosavlánc), amely révén az öröklődés menetében főszerepet játszó ribonukleinsav (RNS) képes volna önmagát enzimes segítség nélkül is reprodukálni – legalábbis Szostak tavaly megjelent tanulmánya szerint.

„Mentségünkre szóljon, hogy nem más, hanem mi fedeztük fel a tévedést" – fogalmazott Szostak a Nature-nek. A telomeráz felfedezéséért járó 2009-es Nobel-díj értékéből persze mindez nem von le semmit. Mint az a Qubiten olvasható, a szóban forgó enzimnek kulcsszerepe van az öregedésben, vagyis a kromoszómát alkotó DNS-ek végén található rövid, több ezerszer ismétlődő, azokat a pusztulástól, széteséstől megvédő egységek, a telomerek, másnéven telomérák működésének szabályozásaban.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink