hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Vírusok felelhetnek az Alzheimer-kór kialakulásáért?

A Tufts és az Oxford egyetemek kutatói szerint embereknél nagyon gyakori vírusok találkozása vezethet az Alzheimer-kór kialakulásához, írja az Index.

Az eredményeink arra mutatnak, hogy az Alzheimer-kórhoz vezető egyik út a VZV-fertőzés, ami gyulladásos folyamatokkal ébreszti fel a HSV-t az agyban. Demonstráltuk a VZV és a HSV-1 aktiválódása közötti kapcsolatot, de lehetséges, hogy más gyulladásos események ugyancsak felébreszthetik a HSV-1-et, és Alzheimer-kórhoz vezetnek – mutatott rá Dana Cairns, a Tufts munkatársa.

A herpesz és az Alzheimer-kór összefüggését Ruth Itzhaki oxfordi kutató vetette fel először, aki a szóban forgó kutatásban is részt vett.

Tudjuk, hogy van korreláció a HSV-1 és az Alzheimer-kór között, és felvetődött a VZV esetleges szerepe is, de nem tudtuk, hogy a vírusok milyen eseménysor nyomán váltják ki a betegséget – mondta David Kaplan professzor, a Tufts orvosmérnöki karának vezetője.

Kaplan rámutatott, hogy a VZV jelenléte emelkedett citokinszinttel jár, ami klinikai vizsgálatokkal is kimutatott gyulladásos folyamatokat okoz az agyban. A herpesz tehát a citokin hatására tér magához és lendül ellentámadásba.

Bármilyen oltás javítja az esélyeket, de egyelőre nem tudják, miért.

Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a VZV elleni oltások jelentősen csökkentik a demencia kialakulásának veszélyét – írja az Index.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink