hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Vesztésre áll a rák – az egereknél

Eddig gyönyörű – értékelte a Népszavának az új kísérleti terápia eredményeit Bakács Tibor kutatóorvos.

Valóban hatásos fegyvernek látszik a rák ellen a minap megismert immunterápiás eljárás, ám kérdéses, hogy pusztító hatását sikerül-e csak a daganatokra korlátozni. Hasonló elven működő immunterápiák már léteznek a gyógyításban, de azok még sajnos súlyos mellékhatásokat okoznak. Így segített értelmezni a lapnak Bakács Tibor kutató, az orvostudományok doktora azt a hírt, miszerint egy vizsgálat alatt álló rákvakcinával egerekben eredményesen gyógyították a rákot. Ennek során közvetlenül a tumorba adott injekcióval stimulálták az állatok immunrendszerét. A módszerrel nemcsak magát a beinjekciózott tumort, de a testben található többi daganatot is sikerült elpusztítani.

A mostani kísérletsorozatban húsz új molekulát próbáltak ki. A kutatás első lépéseként tumorokat növesztettek az egerek testében azzal, hogy rákos sejteket ültettek a bőrük alá a hasuk két különböző pontján. Az egerekben emlődaganatot, vastagbél daganatot, melanomát és malignus lymphomát hoztak létre ezek. Miután a tumorok elkezdtek növekedni, a tesztelt molekulákat egyesével és különféle kombinációkban befecskendezték az egerek egy-egy tumorjába, aztán figyelték, milyen hatással van arra, illetve a közvetlenül nem kezelt másik daganatra. A kutatók szerint (Stanford University School of Medicine, California) 90 egérből 87 meggyógyult a daganatos betegségből, és a maradék három egérben létrejött kiújulások is jól reagáltak az ismételt kezelésekre.

– Régi próbálkozása a kutatóknak, hogy az immunrendszert megtanítsák a daganatok elpusztítására – állítja Bakács Tibor, aki kutatótársaival évtizedek óta elemzi az immunterápiákkal kapcsolatos tapasztalatokat. Ám ezt a feladatot eddig még soha nem sikerült tökéletesen megoldani – mondja. Ennek az az oka, hogy míg a kívülről jövő vírusok, bacilusok olyan antigén molekulát hordoznak , amit az immunrendszer idegenként ismer fel, a tumorsejtek a szervezetben alakulnak ki, így nincs rajtuk olyan jel, ami a védekezésért felelős T-sejteket akcióra sarkallná. Ezért azok a próbálkozások, hogy úgy immunizálják a szervezetet, ahogyan az a védőoltásokkal lehetséges, néhány tumortól eltekintve nem működik.

Bakács Tibor kutató szerint a baromfi pestis vírusával valószínűleg a jelenlegi kezeléseknél hatékonyabban lenne kezelhető az egyik legrosszabb prognozisú agydaganat, a glioblastoma multiforme (GBM). A kór komplex műtéti-, sugár- és gyógyszeres kezelése nem sokat javult az elmúlt 30 év alatt. Az átlagos túlélés ma is 14,6 hónap. Ezért húsz évvel ezelőtt jelentős eredménynek számított, amikor Csatáry László és Bakács Tibor elsőként írta le az Amerikai Orvosi Szövetség lapjában (JAMA) egy ilyen beteg sikeres kezelését. Az akkor 14 éves fiút, akinél már minden lehetséges terápiát kipróbáltak, Newcastle Disease Vírus (NDV) (baromfi pestis) terápiával kezelték. A beteg daganata húsz hónap alatt az MRI szerint 95 százalékkal zsugorodott. A beteg azóta is jól van, dolgozik.

A teljes cikk

(forrás: Népszava Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink