hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Veszélyes információk

A legtöbbet kommentelt és lájkolt egészségügyi témájú írások jelentős része súlyosan félrevezető információt tartalmazott, és potenciálisan veszélybe sodorta olvasói egészségét, írja a Népszava.

Az első tíz legnagyobb számban megosztott egészségügyi cikk háromnegyede félrevezető vagy hamis információt terjesztett, és csak három kapta meg a magas hitelességi fokozatot – derül ki a Népszava szerint a Health Feedback (Egészségügyi Visszacsatolás) nevű hálózat legfrissebb kutatásából. A Health Feedback egy, a tudósokat globálisan egyesítő hálózat, amely azzal foglakozik, hogy az egészséggel, orvoslással foglakozó cikkek tudományos megalapozottságát ellenőrizze. A Credibility Coalitionnal (Hitelességi Koalíció) együtt működve most száz, 2018-ban megjelent cikket vettek górcső alá azokat, amelyek a legnagyobb népszerűséget érték el az interneten.

A hívószavak, amelyekkel rákerestek az írásokra a következők voltak: oltás, betegség, egészség, vírus, immunrendszer. Az elemzésből kizárták azokat a cikkeket, amelyek egészségpolitikával foglalkoztak, vagy explicite véleménycikkek voltak, és nem tudományos tényekként közölték a bennük foglalt információkat. Az első tíz találatot azután klinikai orvosokkal, a területek szakértőivel nézették meg, a többi kilencvenet a Health Feedback saját szerkesztői vizsgálták, vajon tudományosan mennyire hitelesek.

Kiderült, az első tíz legnagyobb számban megosztott cikk háromnegyede félrevezető vagy hamis információt terjesztett, és csak három kapta meg a magas hitelességi fokozatot. Négy közepesen elfogadhatóan volt megalapozott, azaz a bírálók nagy pontatlanságokat nem, de félrevezető információkat találtak bennük. (A három magas minőségű cikket a Time Magazin publikálta.) Három cikk volt nagyon alacsony minőségű, ezek közül kettő kétes hitelű webhelyen jelent meg, egy a Guardianban, de az nem újságírótól származott, hanem egy könyvből vett részlet volt.

Az eredmény a várakozásokat tükrözte, a szenzációhajhász, ugyanakkor túlzásokat, logikai képtelenségeket tartalmazó címek, rövid tartalmi ismertetések direkt kattintásvadász módon voltak megfogalmazva. A Minden, amit az elhízásról tudtál című Huffington Post cikk megosztotta a szakértőket, ennek oka az volt, hogy leírtak túlságosan is az egyéni megszólalók anekdotáira, tapasztalataira támaszkodtak, bár a szerző megszólaltatott tudósokat is.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink