hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Van, amit a nők sosem hagynak abba

Bár az étkezési zavarokat, a bulimiát, anorexiát és önhánytatást tipikusan a fiatal nők, kamaszlányok problémájának tartják, egy új tanulmány szerzői arra az eredményre jutottak, hogy egyre gyakoribb az 50 év feletti nők körében is, írja az MTI.

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói úgy találták, hogy ebben a korosztályban közel 4 százalék a rohamszerű evés gyakorisága, a nők 8 százaléka hánytatja magát, 70 százalékuk fogyókúrázik, és 62 százalékuk véli úgy, hogy testsúlya vagy testalkata hátrányosan befolyásolja életét.

Mint Cynthia Bulik kutatásvezető elmondta, felmérésük szerint a nők még jóval ötven fölött is küzdenek azzal, hogy elégedetlenek testsúlyukkal, ezért egy sor egészségtelen viselkedésforma megtalálható körükben is. Az International Journal of Eating Disorders című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint a mai 70-esek számítanak az egykori 50-eseknek, aminek következményeként a mai ötvenes korosztályra olyan nyomás nehezedik testével és küllemével kapcsolatban, amellyel sokan nehezen birkóznak meg.

Bulik kutatócsapata 1800 amerikai nő adatait gyűjtötte össze elemzéséhez, akik közül legtöbben az ötvenes éveik elején jártak. A nők 27 százaléka számított elhízottnak, 29 százaléka túlsúlyosnak, 42 százalékuk volt normál testsúlyú, 2 százalékuk pedig a normálnál alacsonyabb testsúlyú.

A HealthDay című ismeretterjesztő portálon  idézett eredmények szerint a felmérésbe bevont nők 73 százaléka elégedetlen volt alakjával, különösen sokan - a válaszadók 84 százaléka - a hasa formájával.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink