hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Újabb módszerekkel lesnek be a sejtekbe

Az újabb és újabb képalkotási lehetőségek új diagnosztikai módszereket teremthetnek, amelyek megreformálhatják a gyógyítást – írja cikkében az InnoTéka.

Sokkal könnyebb lesz tetten érni az anyagcserezavarokat, gyorsabban eldönthető, hogy az anyajegy elváltozása kóros, vagy sem, írják abból az alkalomból, hogy felkért szerzőjük a CARS módszer lehetőségeit mutatja be.

Nemlineáris folyamatokon ala­pul egy rendkívül hasznos képalkotó eljárás, „az úgynevezett CARS módszer, amellyel egyes molekuláris rezgési állapotok szelektív gerjesztése révén jutunk számunkra hasznos optikai jelhez. A CARS (coherent anti-Stokes Raman scattering) módszeren alapuló képalkotási eljárás azért is felettébb érdekes, mert ezzel úgy lehet háromdimenziós képet alkotni, hogy közben a vizsgálandó minta egyes kémiai összetevőit nem kell specifikus festékjelölésekkel ellátni, illetve arra sincs szükség, hogy azok természetes fluoreszcenciával rendelkezzenek.

A Nemzeti Technológia Program támogatásával létrejött konzorcium munkatársai nemrégiben az MTA Wigner Szilárdtestfizikai és Optikai Intézetében fejlesztették ki egyebek között a CARS méréseket lehetővé tevő, optikai szállézeres technológiát alkalmazó, két hullámhosszon szinkron működő femtoszekundumos lézer-, illetve 3D mikroszkópiás képalkotó rendszerüket. Most a viszonylag kis koncentrációban jelen lévő molekulák kimutatására is alkalmas, úgynevezett SRS (Stimulated Raman Scattering) detektor rendszert fejlesztik, tesztelik.”

 „A nanomedicinában alapvető annak bizonyítása, hogy a készítmény valóban a megfelelő sejtekhez jut el, illetve nemcsak eljut, hanem ki is váltja a kívánt hatást. A nemlineáris mikroszkópián alapuló eljárásunk alkalmas lehet például a bőrbe juttatott, illetve az eleve ott lévő anyagok követésére” – idézik  Kolonics Attila molekuláris biológust, a kutatási konzorcium orvosi szaktanácsadója. A CARS/SRS módszer előnye, hogy segítségével a biológiai minták károsodása nélkül is láthatóvá lehet tenni az élő sejteket alkotó molekulákat, így a telített és telítetlen zsírokat, amelyek például hasznos információkat szolgáltatnak a szövetek metabolikus állapotáról – olvasható az innoteka.hu-n.

(forrás: InnoTéka)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink