hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Újabb esély

Az ionháztartás zavarának kijavításával több központi idegrendszeri kórkép is kezelhetővé válik, közölte az InfoRádió.

Az MTA Természettudományi Kutatóközpontjában a Lendület program keretei közt olyan mesterséges iontranszportereket próbálnak létrehozni, amelyek alkalmazhatók lesznek ezen betegségek kezelésében, mondta az InfoRádió Szigma - A holnap világa című tudományos magazinműsorában Mándity István gyógyszerész-kutató.

Az ionok nagyon fontos szerepet játszanak a szervezetben – hangsúlyozta Mándity István. Minden egyes ingerület-átvitelt, egy kézmozdulatot, egy tárgy fölemelését és akár egy gondolat megformálódását is ionok vezérelnek, és ezek tartják fent a sejtek vízháztartását is – magyarázta a gyógyszerész-kutató. Hozzátette, a kutatócsoportjuk azon dolgozik, hogy olyan, mesterséges fehérjetulajdonságokkal bíró, de annál kisebb molekulatömegű anyagokat hozzon létre, amelyek képesek membránon keresztül ionokat transzportálni.

„Ezért is nevezik őket mesterséges transzportereknek. A membrán olyan hidrofób dolog, amelyen keresztül egy töltéssel rendelkező részecske, egy ion önmagában nem tud átmenni. Erre a természet is több megoldást fejlesztett ki. Az egyik ilyen az ioncsatorna, amikor egy fehérje teljes keresztmetszetben átéri a membránt, és azon keresztül történik az iontranszport.”

Mándity István hozzátette, egy másik megoldás, amikor a membránba ágyazott, azt át nem érő fehérje képes kloridionokat megkötni. Ezzel átviszi az iont a membrán másik oldalára – mondta a gyógyszerész-kutató.

„Ehhez hasonló iontranszportot szeretnénk létrehozni, csak jóval kisebb molekulaméretben.”Mándity István elmondta, ha ez sikerül, nagy lépés lehet az ionháztartás zavarából eredő betegségek, például a cisztás fibrózis kezelésében. A gyógyszerész-kutató elmondta, ezek a vegyületek használhatók lehetnek egyes onkológiai megbetegedéseknél és a központi idegrendszer betegségeinek diagnosztikájában és terápiájában is.

További részletek

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink