hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

Újabb és újabb influenzavírusok

Soha nem látott számú új influenzatörzs bukkant fel világszerte. Azt nem tudni, miért képes ily gyorsan változni az influenzavírus, számol be az InfoRádió.

Egy új influenza-világjárvány kockázatára figyelmeztettek ausztrál tudósok, akik tanulmányukban kimutatták, hogy az elmúlt 10 évben soha nem látott számú új influenzatörzs bukkant fel világszerte – adja hírül az InfoRádió. A 2011-15 között eltelt öt évben hét újabb influenzavírus-törzs jelent meg és terjedt szerte a világon.

"Megnőtt a kockázata annak, hogy egy új madárinfluenza-törzs jelenik meg, amely képes világméretű járványt okozni az emberek körében. A nemzeti és a nemzetközi járványügyi intézményeknek fel kell ismerniük ezt a sürgető kérdést" – hangsúlyozta Chau Bui járványmegelőzéssel foglalkozó állatorvos, a kutatás vezető szerzője. Szerinte a hatóságoknak többet kell tenniük ahhoz, hogy csökkenjen a fertőzés állatról emberre terjedésének kockázata.

Azt nem tudni, hogy az influenzavírus miért képes ily gyorsan változni. Egyesek úgy vélik, hogy a klímaváltozás, a városiasodás, a mezőgazdasági gyakorlat állhat a háttérben. Ugyanakkor a tanulmány szerzői szerint ezek a tényezők nem változtak olyan gyors ütemben, ahogyan az új vírustörzsek keletkeztek.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink