2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Újabb Covid-kockázat: kiégés és álmatlanság

Új adatok szerint a frontvonalban dolgozó, de jobban alvó, kevésbé kiégett egészségügyi dolgozók a többieknél kisebb valószínűséggel kapják el a COVID-19-betegséget, írja az OTSZ Online.

Nagy kockázatnak kitett belgyógyászati, sürgősségi, kritikus osztályokon gyógyító egészségügyi dolgozók körében vizsgálták 2020 júliusa és szeptembere között a SARS-CoV-2 fertőzöttséget. A vizsgálatba bevont résztvevők 72 százaléka volt férfi, átlagos életkoruk 48 év volt. A fertőzés első vonalában dolgozó 2844 egészségügyi dolgozóból saját bevallása szerint 568 kapta el a Covid-19-et. Az első ilyen jellegű vizsgálat eredményei a BMJ Nutrition, Prevention and Health lapban jelentek meg 2021. márciusában, írja az  OTSZ Online.

Azoknál, akik három különféle alvásproblémát (nehéz elalvás, nem folyamatos alvás, altatószerek használata) panaszoltak, 88 százalékkal nagyobb volt a Covid-19 fertőzés kockázata azokhoz képest, akiknek nem volt alvászavaruk. A háromfajta alvászavar egyikének megléte önmagában nem növelte a fertőzés kockázatát.

Az összefüggés független volt az életkortól, nemtől, specialitástól és a kórház földrajzi helyétől. Egy igazított analízisben kimutatták, hogy minden plusz átaludt éjszakai óra 12 százalékkal csökkentette, és minden 1 óra napközbeni szundikálás 6 százalékkal növelte a fertőződés kockázatát. Hat ország közül ötben (Franciaország, Németország, Olaszország, Egyesült Királyság és USA) a nappali szundikálás kissé növelte, míg Spanyolországban befolyásolta a kockázatot.

A heti egyszeri kimerülés 1,3-1,4-szeresére emelte a Covid-19 betegség valószínűségét, de a munkával kapcsolatos mindennapos fásultság, kiégés érzés (burnout) esetén 2,6-szor gyakoribb a Covid-19, amely ráadásul súlyosabb formában jelentkezik és hosszabb ideig tart.

(forrás: OTSZ Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés