hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Új reménysugár a neurodegeneratív betegségek terápiájában

A Virginia Egyetem kutatói a Cell folyóiratban megjelent cikkükben arról számolnak be, hogy felfedezték az agy természetes tisztulási folyamataiért felelős rendszert, a mikrogliát irányító “bábjátékost”, vagyis a rendszer aktivitásának szabályozásáért felelős molekulát.

A SYK (spleen tyrosin kinase) névre keresztelt molekula nemcsak a káros fehérjék felhalmozódását képes megakadályozni, hanem a már akkumulálódott csomókat is képes eltávolítani az agyból. A kutatók állati modellszervezetekben a molekula kiütésével azonnal megkezdődő fehérje-felhalmozódást tapasztaltak, és igen gyorsan megjelentek a neurodegeneratív betegségekre jellemző tünetek (memóriavesztés, görcsök, motorikus funkciók csökkenése stb.)

A kutatók több olyan szignalizációs mechanizmust is feltártak, amelyeken keresztül a SYK a mikroglia irányítását végzi. A távlati remények szerint a molekula aktiválását célzó beavatkozásokkal nem csak az Alzheimer- és a Parkinson-kór, hanem neurodegeneratív betegségek egész spektruma válhat gyógyíthatóvá vagy megelőzhetővé.

Forrás: John R. Lukens, SYK coordinates neuroprotective microglial responses in neurodegenerative disease, Cell (2022).

Forrás: Adobe Stock
Forrás: Adobe Stock

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink