hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Új módszer az agresszív daganatok felismerésére

A svéd Karolinska Intézet kutatói olyan módszert fejlesztettek ki, amivel gyorsabban és olcsóbban lehet felismerni a legagresszívabb tumorfajtákat, írja a 24.hu.

A Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmány egy olyan megoldásról számol be, ami az erősen heterogén daganatokat ismeri fel könnyebben.

Egy tumort nem egyforma túlélési képességgel rendelkező ráksejtek építenek fel. Az erősen heterogén tumorokban több génkópiaszám változás, azaz CNA található meg, ezért nehezebb is őket végleg kiirtani, ráadásul gyorsabban növekednek, és gyakrabban térnek vissza, még az erősebb kezelések után is.

A svéd kutatók most megalkották a CUTseq-et, ami képes a tumor különböző területeiből vett minták alapján megállapítani a különböző CNA-kat, azaz kópiaszámokat, ezzel hatékonyan és gyorsan feltérképezi, hogy milyen kezelés a leghatásosabb a daganat ellen. A kutatók szerint a multirégiós tumorszekvenálás a következő években nagy fejlődésen megy majd keresztül, így könnyebb lesz majd felismerni azokat a tumorokat, amelyek erősen heterogének, és agresszívebb kezelést igényelnek, írja a lap.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink