hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Új korszak kapujában a gyógyszerkutatás

Fontos problémákat sikerült már megoldani, de a gyógyszerkutatás az elmúlt évtizedben megtorpant. A továbblépés egy lehetséges irányát az eddig megszokottól eltérően nem feltétlenül az erősebb hatóanyag, hanem a minél több szempontnak megfelelő gyógyszerjelölt jelentheti – nyilatkozta az mta.hu-nak Keserű György Miklós.

Az MTA doktorának a témával kapcsolatos tanulmányát a Nature Reviews Drug Discovery májusi száma közli.

Keserű György Miklós szerint az elmúlt évtized úgynevezett kismolekulás gyógyszerkutatását a korábbiaknál lényegesen kevesebb siker koronázta. A kutatási költségek folyamatos emelkedése ellenére a bevezetett új gyógyszerek száma nem növekszik. Ennek oka szerinte a szabályozási környezet szigorodása mellett a megoldandó problémák bonyolultsága.

Keserű György Miklós (Fotó: mta.hu)"A ma még nem gyógyítható kórképek között nagyon összetett betegségeket találunk" – magyarázta a kutató az mta.hu-nak, példaként említve a daganatos vagy a központi idegrendszerrel kapcsolatos megbetegedéseket. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtizedben tapasztalt megtorpanás mellett a kutatók fontos eredményekkel is büszkélkedhetnek: "A korábbiaknál sokkal többet tudunk néhány, a gyógyszermolekula szempontjából fontos kritériumról. Arról például, miként juthatnak a gyógyszerjelölt vegyületek hatékonyabban a megfelelő helyre, hogyan lehet elkerülni gyors kiürülésüket és kiküszöbölni egyes mellékhatásokat."

A kutató szerint az elmúlt évtizedben a tudósok lépésről lépésre közelebb kerültek a kémiai tulajdonságok szempontjából optimálisnak nevezhető vegyület leírásához, és most elérkezett az idő, hogy a megszerzett ismereteket átültessék a gyakorlatba. A Nature Reviews Drug Discoveryben a brit Michael M. Hann-nal közösen publikált tanulmányában egyfajta összefoglalását adja az eredményeknek, és az úgynevezett optimálás során előállított molekulák sajátságait áttekintve meghatározza a gyógyszerkémiai kutatások kívánatos irányát, valamint javaslatot tesz ennek gyakorlati megvalósítására.

A cikk magyar nyelvű ismertetője a Kémiai Tudományok Osztálya honlapján olvasható.

(forrás: MTA)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink